IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Начало
11:57 | 12 септември 2014
Обновен: 12:19 | 15 април 2024

Търговци на цигари глобени с по 50 000 лева

Търговци на цигари глобени с по 50 000 лева

По материала работи: Златина Добрева
Спипаха голямо количество контрабандни цигари

Бургаският районен съд потвърди наказателните постановления на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за налагане на имуществени санкции по 50 000 лв. на двама търговци, които са нарушили Закона за тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ).
Единият търговец е предлагал за продажба тютюневи изделия на цени, по-ниски от посочените върху акцизния бандерол на кутията. Нарушена е нормата на чл. 29, ал. 1 от ЗТТИ, според която тютюневите изделия се продават на вътрешния пазар по цени, регистрирани при условия и по ред, определени с наредба на Министерския съвет, в случая – Наредба за условията и реда за регистриране на цените на тютюневите изделия. Съгласно нея тютюневите изделия не могат да се продават на дребно на цена, различна от продажната цена, обозначена върху бандерола, с който е облепена потребителската опаковка.
Другият санкциониран от КЗП търговец е продавал цигари без бандерол и не е представил пред контролния орган фактура за тяхната покупка и сертификат за произхода им. Това е нарушение на разпоредбите на чл. 30, ал.2, т.4 от ЗТТИ.
Нарушенията са установени от инспектори на КЗП при проверки в търговски обекти в Бургас по тематичната кампания „Тютюневи изделия”.

Коментари

Новини Варна