IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Начало
15:24 | 12 септември 2014
Обновен: 10:15 | 24 април 2024

Губим €10 млн. от забраната за внос в Русия

Губим €10 млн. от забраната за внос в Русия

По материала работи: Ставри Таргов
Губим €10 млн. от забраната за внос в Русия

Преките загуби на България от забраната за внос на селскостопански стоки в Русия се изчисляват на около 10 милиона евро. Това обяви външният министър Даниел Митов. Той съобщи, че досега няма констатирани загуби в други сектори на икономиката ни.

Русия забрани през август вноса на пресни плодове, риба, сирене, домати и краставици от ЕС и САЩ като ответна мярка срещу наложените санкции срещу руски граждани и компании.

Митов обясни, че по предложение на ЕК са въведени временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои зеленчуци и плодове. За смекчаване на въздействието от внезапен спад на тези продукти са предвидени 125 млн. eвро. Те ще бъдат отделени от бюджета за обща организация на пазара на селскостопански продукти.

82 млн. евро от тях са предназначени за прилагане на посочените мерки по отношение на ябълките и крушите, а 43 млн. евро - за подпомагане на останалите продукти.

В интервюто външният министър коментира и ситуацията около организацията „Ислямска държава“. Той е категоричен, че действията й в Сирия и Ирак са пряка заплаха за нашата национална сигурност. Митов не изключи, че ситуацията в Близкия изток ще доведе до засилен бежански поток у нас. „През последните месеци граничните власти отново отчитат нарастване на незаконно преминаващите българо-турската граница чужди граждани, основно от Сирия и Ирак“, информира министърът. Затова според България ЕС трябва да окаже съществена помощ на Република Турция, която да задържи бежанската вълна.

Заради джихадистката заплаха България приветства обявения от Барак Обама план за действие в Ирак и Сирия, а също и силния ангажимент на Великобритания и Франция, стана ясно от думите на Митов.

Външният министър коментира и подготовката в чужбина за изборите за парламент у нас. Той съобщи, че до момента са подадени над 25 хиляди заявления за гласуване в чужбина и по това може да се предположи, че е възможно да се постигне по-висока избирателна активност в сравнение с парламентарните избори в миналото. До момента е ясно, че ще има над 460 секции извън страната, което според министъра е своеобразен рекорд.

Няма да скрия, че МВнР и държавата като цяло сме изправени пред истинско предизвикателство при организацията на такова огромно количество секции в чужбина и това предизвикателство има и своето финансово измерение, каза още Митов. Той призна, че е напълно възможно предвидените средства да не стигнат, съобщи Dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна