IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
04:59 | 24 септември 2014
Обновен: 16:35 | 27 февруари 2024

45% от пенсионерите у нас работят

45% от пенсионерите у нас работят

По материала работи: Златина Добрева
45% от пенсионерите у нас работят

Малко над 45% от пенсионерите у нас, които продължават допълнително да се трудят, правят това поради финансови причини. Това сочат данни от анализ на "Евростат" за състоянието на населението на пенсионна възраст в ЕС-28 през 2012 г., цитирани от БТА.
Около 15 на сто от работещите български пенсионери се трудят допълнително, за да увеличат бъдещите си пенсионни доходи и едва под 10 на сто правят това заради удовлетворението от работата, отчита "Евростат".
Броят на пенсионерите у нас варира около 2,2 - 2,3 милиона души, а средният годишен размер на изплатена пенсия на един пенсионер у нас за всички видове пенсии достига около 2500 лева годишно по данни на националната статистика.
Най-значителен дял от пенсионери, които въпреки възрастта си продължават да се трудят, но заради удоволствието от работата, е отчетен в Норвегия и Дания - над 80 на сто от възрастните хора там работят не заради пари, а за удоволствие.
Около 70 на сто от пенсионерите в Люксембург, Белгия, Холандия и Швеция също остават на трудовия пазар заради удовлетворението от работата, а не поради належащи финансови причини, отчита Евростат.
На другия полюс са пенсионерите в Румъния и Гърция, където близо 80 на сто от работещите възрастни хора правят това поради финансови причини.
В Словакия, Литва и Латвия близо 70 на сто от пенсионерите също се трудят допълнително заради липса на пари.
В Дания и Люксембург работещите пенсионери се трудят по 22 часа седмично, а в Норвегия - по 28 часа.
Най-много допълнителни часове работят пенсионерите в Румъния и Гърция - по 40 часа седмично. Следват пенсионерите в България - по 38 часа седмично, в Словакия и Италия - по 36 часа, в Литва и Кипър - по 34 часа.
Според анализа на "Евростат" пенсионерите, които работят допълнително поради финансови причини, обикновено се трудят много повече часове от онези, които работят заради удовлетворението от работата. Освен това европейската статистика дефинира следните характеристики като финансови причини за допълнителен труд на пенсионерите: увеличаване на личните средства, осигуряване по-голям семеен доход, както и придобиване на по-високи пенсионни права. Нефинансовите причини за работа на пенсионерите включват само удовлетворение от работата.
Като цяло в ЕС около 63 на сто от работещите пенсионери правят това поради финансови причини, а 37 на сто - заради удоволствието от работата.
В първата група /на работещите по финансови причини/ около 80 на сто го правят заради осигуряването на по-високи лични и семейни доходи, 14 на сто - заради увеличение на бъдещи пенсионни права и около 6 на сто - комбинация от двете.
Средно в ЕС-28 около 16 на сто от хората в пенсионна възраст продължават да работят по едни или други причини, въпреки че получават пенсия за старост.

Коментари

Новини Варна