IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
18:53 | 29 септември 2014
Обновен: 17:44 | 27 февруари 2024

Плевнелиев: Енергийната ефективност е двигател на конкурентоспособността

Плевнелиев: Енергийната ефективност е двигател на конкурентоспособността

По материала работи: Ставри Таргов
Плевнелиев: Енергийната ефективност е двигател на конкурентоспособността

Енергийната ефективност е основен двигател на конкурентоспособността, посочи президентът Росен Плевнелиев при обсъждането на енергийната тема в рамките на 10-тата среща на държавните глави от групата "Арайолуш“, която се провежда в португалския град Брага, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Пред колегите си държавният глава коментира, че енергията не трябва да се използва като оръжие, а като ресурс, който може да бъде търгуван.

Президентът Плевнелиев посочи, че страната ни подкрепя „Южен поток“, но проектът трябва да отговаря на изискванията на Третия либерализационен пакет и на европейските правила.

"За съжаление в България проектът е изпълняван без дори да имаме сключен договор за транзитните такси от „Южен поток", заяви Росен Плевнелиев.

Според държавния глава най-важното в момента за България е изграждането на интерконекторните връзки. Президентът посочи, че страната ни е подкрепяла „Набуко“, на обща стойност приблизително 20 млрд. долара, но след като не се реализира, проектът успешно може да бъде заменен от интерконектори със съседните страни.

България вече работи по газовите връзки със съседните страни на много по-ниска цена, посочи президентът и припомни, че системата от интерконектори са неразделна част от Южния газов коридор, чиято първа копка се състоя наскоро в Баку. Страната ни ще се свърже с Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов коридор, чрез интерконектори с Турция и Гърция, което ще позволи доставката на договорените с Азербайджан 1 милиард куб. метра газ.

Президентите, участващи в срещата подкрепиха идеята на Полша за създаването на Европейски Енергиен съюз. Всички се обединиха около тезата, че украинската криза е показала цената на бездействието по отношение на енергийната зависимост на Европа, коментира още държавният глава.

Регионът на Югоизточна Европа трябва да присъства по-активно в дневния ред на ЕС, посочи президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с португалския държавен глава Анибал Каваку Силва. По думите му, важно сега е да се засили европейската интеграция, защото регионът се развива, работи усилено за свързаност и като обединен пазар е атрактивен за инвеститорите.

Двамата държавни глави обсъдиха и опита на България и на Португалия в усвояването на средства от европейските фондове. Президентът Плевнелиев коментира, че Португалия е пример за правилно използване на европейските средства за модернизиране на страната, чрез изграждането на съвременна инфраструктура, а според Анибал Каваку Силва успехът им се дължи на факта, че са си поставили приоритети, от които не са се отклонявали.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна