IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Начало
05:15 | 18 юни 2014
Обновен: 22:41 | 27 март 2024

Шест реки заплашват да залеят половин България

Шест реки заплашват да залеят половин България

По материала работи: Златина Добрева
Шест реки заплашват да залеят половин България

Шест реки заплашват да залеят половин България в края на седмицата, предупреждават от Министерството на околната среда и водите.
Искър, Янтра, Огоста, Осъм, Лом и Русенски Лом ще покачат значително нивата си, показват данни на Европейската система за предупреждение за наводнения за водосборите на реките Дунав и Марица.
Най-сериозно покачване ще има на Искър и Янтра, а Огоста ще достигне критичния си праг, предупреждават от екоминистерството, цитирано от "Монитор".
От ведомството вече са изпратили информация до всички застрашени общини и Гражданска защита.
"Вследствие на интензивни валежи или контролирано изпускане на язовири на отделни места са възможни по-сериозни повишения на нивата на реките”, обясниха от МОСВ.
Информационната система за ранно предупреждаване при наводнения, върху която работи МОСВ, все още не е готова. Системата, която ще е съвместен проект с НИМХ, ще следи в реално време нивата на реки, язовири и дебелината на снежната покривка, пояснява dnes.bg. Изграждането й ще струва около 15 млн. лв.

Коментари

Новини Варна