IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
17:01 | 11 август 2014
Обновен: 16:25 | 27 март 2024

ДКЕВР без притеснения, че ще се стигне до режим на тока

ДКЕВР без притеснения, че ще се стигне до режим на тока

По материала работи: Юлиян Атанасов
ДКЕВР без притеснения, че ще се стигне до режим на тока

Председателят на енергийния регулатор ДКЕВР Боян Боев не очаква да се стигне до режим на тока през зимните месеци.

"Нашите експерти, както и информацията, с която разполагаме, не показва по никакъв начин да има режим на тока", обясни той в коментар на предупрежденията на вицепремиера Екатерина Захариева, че огромни липси в бюджетите на енергийните дружества могат да доведат до режим на тока през зимата. В петък тя заяви и че съществува реална опасност тези липси да се превърнат в държавен дълг, който в крайна сметка също ще бъде плащан от данъкоплатеца, пише dnes.bg.
Днес обаче Боев успокои: "Нямаме притеснения, че може да се стигне до режим на тока".
От 1 октомври ще има нова цена на електричеството, но все още е рано да се каже с какви параметри ще се измени тя, съобщи още той.
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране още няма отговор от Европейската комисия относно писмото със съмнения за нерегламентирана държавна помощ по отношение на дългосрочните договори с ВЕИ-производители и с AES ТЕЦ Марица Изток 1 и КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3.
ДКЕВР обаче очаква отговора на Брюксел относно жалбите, за да може да вземе "акуратно решение" на създалата се ситуация, обясни Боев. Най-вероятно към средата на септември ще стане ясно как ще се промени цената на тока.
"Не трябва да се лъжем, нова цена трябва да има от 1 октомври. Какъв ще е нейният размер и какво ще е нейното евентуално увеличение, ще можем да разберем някъде в началото или по-скоро в средата на септември", заяви Боев.
Той уточни, че ако указанията на ЕК са в посока на предложенията от ДКЕВР, а именно предоговаряне на цената на изкупуваната енергия по дългосрочните договори, цената може и да не бъде увеличена.
Боев няма информация дали Националната електрическа компания (НЕК) изпълнява нарежданията на ДКЕВР и преговаря с двете топлоцентрали.
Боян Боев коментира и идеята за въвеждането на Енергиен борд с думите, че тази нова институция не би следвало да оказва никакво влияние върху Комисията, която е независим регулаторен орган. Той обаче призна, че няма информация как би изглеждал подобен съвет и не е търсено мнението на ДКЕВР по тази идея.
По отношение на отменената такса ВЕИ Боев каза, че по сметките на ДКЕВР са събрани 80 млн. лева за първото полугодие.
Припомняме, че от началото на годината беше събирана такса в размер на 20% върху приходите на производителите на електричество от вятър и слънце. Наскоро Върховният административен съд отмени събирането на т.нар. "данък слънце".
"Решението не е ретроактивно и парите няма да бъдат връщани", уточни Боев.
Той коментира, че 80-те млн. лева са в бюджетната сметка на ДКЕВР, не са блокирани и регулаторът очаква указания от Министерството на финансите какво да прави с тях.

 

Коментари

Новини Варна