Варна 15°
fallback
Начало
05:29 | 25 април 2014
Обновен: 04:36 | 2 май 2024

Започва предизборната кампания

Започва предизборната кампания

По материала работи: Златина Добрева

От 22 до 25 май гражданите на Европейския съюз ще изберат новия Европейски парламент (ЕП), който ще ги представлява през следващите 5 години. За България са отредени 17 мандата в ЕП.Днес у нас започва предизборната кампания за Европарламента, тъй като вотът за евродепутати в България ще се проведе на 25 май.Чрез жребий по-рано тази седмица бяха определени номерата на бюлетините с които ще участват партиите, коалициите и независимите кандидати.1. "Българската левица"2. "Глас народен"3. "Партия на зелените"4. "Зелена партия"5. Независим кандидат Николай Йовев6. "Християндемократическа партия на България"7. Независим кандидат Янаки Ганчев8. "Българска национално-патриотична партия"9. "Синьо единство"10. Коалиция от партии "Реформаторски блок"11. "Национален фронт за спасение на България"12. БАСТА13. АБВ14. Независим кандидат Алекс Алексиев - анулиран от ЦИК15. Коалиция от партии "Коалиция за България"16. Независим кандидат Виктор Папазов17. Коалиция от партии "КОД – Антония Първанова, Илиана Раева – ОБ, НДСВ, СДП"18. ГЕРБ19. Независим кандидат Евгения Банева20. "Атака"21. "Съюз на комунистите в България"25. "Българска комунистическа партия"26. Независим кандидат Румяна Вълчева Угърчинска-Винсенти27. "Зелените"28. България без цензура29. ДПС30. Коалиция "Националистически партии на България"Някои номера липсват, тъй като имаше отказали се след тегленето на жребия.

 

На тези избори ще гласуваме с интегрална бюлетина с преференции. На нея гласоподавателят ще има възможност да маркира два вота – единият за партията, която иска да види в ЕП, а другият – за кандидата в листата на тази партия, който иска да види евродепутат. Това е така наречената преференция, която за тези избори е с праг 5%.

Вотът за партията, коалицията или независимия кандидат ще се маркира с Х или V в квадратчетата в лявата част на бюлетината.В дясната част на бюлетината ще има 17 кръгчетата - колкото са представителите ни в Европейския парламент. В кръгчетата със знак X или V избирателят ще посочи преференцията за желания кандидат в листата.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback