IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
13:53 | 22 януари 2014
Обновен: 17:34 | 23 април 2024

Еврокомисията определи напредъка на България като слаб

Еврокомисията определи напредъка на България като слаб

По материала работи: Златина Добрева
"Икономист" за доклада на ЕК: "Депресиращо четиво"



Днес в Брюксел говорителят на ЕК Марк Грей представи последния Доклад на ЕК за напредъка на България и Румъния в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Документът заключава, че България е отбелязала слаб напредък от последния доклад на Комисията, който бе публикуван през юли 2012 г. Въпреки напредъка в някои области, прогресът на страната остава слаб и крехък.
В същото време остават и много проблеми. Като проблемни теми Грей посочи спорните назначения на ръководни постове в България, както и бягството от правосъдието на фигури от организираната престъпност. Той подчерта, че фактът, че в рамките на 18 месеца България е имала три различни правителства не помага за постигане на консенсус. Грей все пак допълни, че ЕК не дава оценка на правителствата, а на процесите в страната.
ЕК би искала да види по-бърз напредък в България. София има още работа за вършене в няколко области, сред които са конфликтите на интереси и обществените поръчки. Грей подчерта, че са нужни промени в законодателството за обществените поръчки. В същото време, институционалната рамка по отношение на конфликтите на интереси не дава резултатите, на които се е надявала ЕК. Грей все пак припомни, че България продължава да отчита прогрес.
ЕК вече е казала „да” на България и Румъния за Шенген. Това заяви говорителят на ЕК Микеле Черконе в отговор на журналистически въпрос по време на представянето.
Черконе заяви, че България и Румъния вече са оценени по критериите за влизане в Шенген и имат категорично „да”, затова двете страни нямат нужда от повече одобрение.
Всички други критерии и политическо обвързване между докладите и готовността на двете страни за членство в зоната идват от страните членки на Шенгенското пространство, с чието единодушие трябва да влязат двете държави.
Доволни от доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка останаха вицепремиерите Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев. И двамата декларираха след заседанието на правителството, че кабинетът започва веднага да работи по екшън план, който ще помогне в следващия отчетен период да има съществен напредък.
Вътрешният министър Цветлин Йовчев не смята, че констатациите в доклада изискват да се мисли за незабавни кадрови промени.
„Докладът на ЕК е обективен, точен, базира се на факти, не политизира ситуацията по никакъв начин и както обикновено, е много професионален, не е политически“, обобщи правосъдният министър Златанова. Според нея повечето добри тенденции, очертани в доклада, се отнасят именно за последните месеци.
„Доволна съм от това, което виждам в доклада, защото може да се напише много ясно план за действие, което ще направим веднага“, обясни тя. Златанова уточни, че в кабинета ще бъдат обсъдени необходимите мерки, а отделно специално заседание на ВСС също ще бъде посветено на действията, които трябва да бъдат предприети.
По думите й като цяло оценката е, че редица тенденции са в правилната посока. Златанова посочи като пример ненамесата в работата на съдебната власт.
Вицепремиерът подчерта, че настоящото правителство е тръгнало от много ниска база, от ситуация, в която основни демократични принципи не са били спазвани. По думите й ЕК е оценила обективно работата на три правителства. Златанова напомни, че това е и работата на два парламента и на два състава на ВСС.~

Коментари

Новини Варна