IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
16:35 | 12 юни 2014
Обновен: 04:56 | 24 април 2024

Михаил Миков:28 септември е най-спряганата дата за предсрочните избори

Михаил Миков:28 септември е най-спряганата дата за предсрочните избори

По материала работи: Ставри Таргов
 Михаил Миков:28 септември е най-спряганата дата за предсрочните избори

Парламентарният шеф Михаил Миков е водил разговори и с ДПС и с представители на ГЕРБ за възможна дата за изборите. Това съобщи самият той, цитиран от БНТ. По думите на Миков най-често спряганата дата за предсрочни избори е 28 септември. Председателят на Народното събрание обяви, че други възможни дати са 21 септември и 5 октомври, но уточни, че все пак този въпрос може да се реши само при президента. „Ние искаме избори час по-скоро, но никой друг, включително и ГЕРБ, не искат бързи избори", заяви Михаил Миков. Той подчерта, че стоят няколко въпроса, които са изключително важни - бюджетната процедура, подписване на договор с ЕК, както и съставянето на ново правителство. Сега политиците обаче започнали да мислят не за това, а пресмятали как времето ще се отрази на избирателната активност и на подкрепата на една или друга политическа сила. Можеше да има избори и през юли, но при съгласие между политиците , за да се съкратят процедурите, каза парламентарният шеф.

По думите на Миков правителството работи в изключително трудна обстановка и е героизъм това, което е свършило. Експертността на кабинета беше добра миналата година, но напоследък се е загубила политическата хомогенност, коментира той. Историята ни учи, че политиката е изкуство на възможното, добави той в коментар за политическата ситуация днес. „БСП има механизмите и има достатъчно опитни политически членове на различните органи, за да реши какво да прави. Интересът към вътрешните процеси в БСП показва, че тя е фактор. При ситуация на предсрочни избори лидерският въпрос не стои на дневен ред в партията", каза Миков. При тази конфигурация на политическите сили има подкопаване на авторитета на парламента, заяви шефът на Народното събрание и напомни, че в миналия парламент Бойко Борисов постоянно хвърлял обвинения, че в НС работят безделници, което няма как да не се отрази на отношението към институцията.

Коментари

Новини Варна