IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
08:15 | 6 август 2014
Обновен: 16:53 | 26 юли 2024

Георги Близнашки официално встъпи в длъжност премиер

Георги Близнашки официално встъпи в длъжност премиер

По материала работи: Златина Добрева
Георги Близнашки официално встъпи в длъжност премиер

Изпълнителната власт беше символично предадена на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки от правителството в оставка на доц. Пламен Орешарски на церемония в Министерския съвет. В началото й прозвучаха химните на България и на Европейския съюз. Това е второто служебно правителство, което президентът Росен Плевнелиев назначава и четвъртото от демократичните промени насам.
Служебният кабинет ще управлява страната в следващите 2 месеца до предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

Не сме търсили извънредни правомощия, заяви служебният министър-председател проф. Георги Близнашки при встъпването си в длъжност. Ясно си даваме сметка за ограничеността на мандата и правомощията на служебното правителство, каза Близнашки.
„През последната година българското общество преживя драматични сътресения. Независимо от всичко, това е за добро, защото парламентарната демокрация има своята здрава логика и трябва да се придържаме към нейните ценности и принципи. Основната ни задача е организирането и произвеждането на свободни и честни парламентарни избори, които да произведат резултати, които не се оспорват от никого и се приемат от всички. Необходимо е възстановяване на доверието на гражданското общество в политическите институции. Нашето служебно правителство ще направи всичко възможно изборите да бъдат произведени с активното участие на гражданското общество”, заяви проф. Близнашки.
Като основни приоритети той очерта да се стабилизират основните обществени системи, да се възстанови доверието с партньорите в рамките на ЕС и на НАТО и да се започне с реформите.

Коментари

Новини Варна