IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
08:20 | 17 октомври 2014
Обновен: 13:00 | 15 април 2024

Служебният премиер: До 2-3 седмици ще има ново правителство

Служебният премиер: До 2-3 седмици ще има ново правителство

По материала работи: Златина Добрева
Премиерът призова за национална солидарност с пострадалите от наводненията

Служебният премиер Георги Близнашки е сигурен, че до няколко седмици ще бъде съставено ново правителство.
"Аз лично си давам още 2-3 седмици максимум като срок да съм премиер. Смятам, че ще се стигне до съставяне на ново правителство, защото без това не можем да отидем към актуализация на бюджета", заяви той в интервю за Нова телевизия.
Той изрази надежда, че съвсем скоро ще се преодолеят различията между онези партии, които биха могли да участват в бъдещото управление на страната. Според Близнашки има 2 опции за съставянето на ново правителство. „Едната е създаването на дясноцентристката коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и евентуално Патриотичния фронт, респективно, ако тази опция се окаже невъзможна, би могло да се търси широката коалиция, за която се настоява от Европа”, посочи служебният премиер.
"Аз лично съм изненадан защо Реформаторите не могат да оценят по достойнство собственото си присъствие в общественото пространство и на тази основа да се присъединят към една по-широка коалиция. Човек трябва да си дава сметка за тези неща, а не да поставя невъзможни за изпълнения условия на своите потенциални партньори”, посочи още той и повтори тезата, че нови предсрочни избори ще доведат до катастрофални последици за страната.
Близнашки призова хората и партиите да се опитат да забравят много от нещата, които ги разделят, а да помислят какво ги обединява, за да може страната да върви напред.
"Именно тази тягостна обстановка, която наследихме след една година протести, доведе дотам, че една не малка част от българските граждани не отидоха да гласуват“, посочи още служебният министър-председател. По думите му въпреки това правителството е направило огромни усилия, за да възстанови базисните ценности на демокрацията.
"Никой не може да смята, че демонтирането на модела „Кой?” е проста задача. Това е дългосрочна задача, тя предполага смяна на политическия елит, а това ще отнеме един период от 7-8 години и много търпение, за да могат да бъдат изведени нови фигури и създадени нови авторитети”, каза още той.
Георги Близнашки оцени като прилични и спокойни условията, при които се проведоха предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. По думите му до голяма степен купуването на гласове е било ограничено заради действията на служебния кабинет.
"Нямаше в края на изборния ден струпване на малцинствени групи, които чакат брокерите да дойдат и да предложат по-висока цена”, коментира Близнашки и добави: „Всички участници в политическия процес по един или друг начин практикуват тези негативни подходи към избирателите, а заедно с това са склонни да протестират. Много често тези, които надават най-мощни викове се оказват забъркани в подобни практики”.
Служебният премиер коментира и промените в администрацията, направени от неговия екип и определи като "пресилени“ твърденията за невиждана политическа чистка.
"Уволнили сме не повече от 100-150 човека и това бяха крайни случаи, които не търпяха отлагане. Имаше много тежки случаи на корупция”, заяви още професорът.
Запитан защо не са сменени половината директори на областни дирекции на МВР, за които се твърди, че са кадри на ДПС и които са обвинявани за търговци на гласове, служебният премиер отговори: „Нямаме законовата възможност. Едно служебно правителство не може да направи твърде много промени”.
В края на своето интервю служебният премиер коментира и казуса с КТБ и неговото бъдещо развитие.
"Това, което мен ме изненадва, е защо протестиращите вложители в КТБ не настояват за връщането на Цветан Василев в страната. Те са се доверили на него. Последната отговорност е негова. Той трябва да се върне и да даде разяснения пред съдебната власт за случилото се”, призова Близнашки и продължи: "Василев не може да не бъде арестуван, защото срещу него има повдигнати тежки обвинения, но ние сме цивилизована страна. Върху него няма да бъде упражнено неправомерно насилие. Смъртното наказание е отменено и най-добре е той да се прибира час по-скоро и да дава своите обяснение пред българската общественост".
В заключение Георги Близнашки посочи, че след като напусне Министерския съвет, ще се върне към академичните си занимания в Софийския университет. "Протестите не са моето амплоа, аз излязох на улицата, защото положението стана нетърпимо", посочи той, цитиран от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна