IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Начало
15:33 | 2 юни 2014
Обновен: 20:43 | 20 април 2024

Брюксел ни препоръча да се справим със сенчестата икономика

Брюксел ни препоръча да се справим със сенчестата икономика

По материала работи: Златина Добрева
Брюксел ни препоръча да се справим със сенчестата икономика

Европейската комисия прие серия препоръки към отделните страни членки във връзка с икономическата политика, за да се укрепи започналото преди година възстановяване.Тесе основават на подробни анализи на положението във всяка страна и в тях се предоставят насоки за засилване на растежа, повишаване на конкурентоспособността и създаване на работни места през 2014-2015 г. На България се препоръчва да предприеме няколко действия през периода 2014-2015 година.
ЕК препоръчва да се разшири реформата в енергийния сектор с оглед повишаване на конкуренцията, пазарната ефективност, прозрачността и енергийната ефективност, по-конкретно чрез премахване на пречките за навлизане на пазара, намаляване на дела на регулирания сегмент, увеличаване на усилията за създаване на прозрачен пазар на едро за електроенергия и природен газ, постепенно премахване на квотите и укрепване на независимостта и административния капацитет на енергийния регулатор. Да ускори проектите за междусистемни връзки със съседните държави членки и страни кандидатки, както и да укрепи капацитета за справяне с прекъсванията на доставките.
По отношение на бюджетните мерки Европейската комисия препоръчва на страната ни да въведе цялостна данъчна стратегия за повишаване на събираемостта на данъците, справяне със сенчестата икономика и намаляване на разходите за спазване на изискванията.
Комисията иска страната ни да приеме дългосрочна стратегия за пенсионната система, като продължи планираното годишно увеличение на законоустановената пенсионна възраст и установи механизъм за обвързване пенсионна възраст с очакваната продължителност на живота в дългосрочен план, като същевременно премахне постепенно възможностите за ранно пенсиониране и въведе еднаква законоустановена пенсионна възраст за мъжете и за жените.
Да осигури ефикасно предоставяне на здравно обслужване, включително чрез подобряване на прозрачността във финансирането на болниците, оптимизиране на болничната мрежа и развиване на възможностите за извънболнично лечение.
Относно трудовия пазар се препоръчва да се подобри ефективността на Агенцията по заетостта чрез разработване на система за мониторинг на изпълнението и по-добро насочване на усилията към най-уязвимите, като например нискоквалифицираните и възрастните работници, дългосрочно безработните лица и ромите. Да повиши ефективния обхват на обезщетенията за безработица и социалното подпомагане и техните връзки с мерките за активизиране. С цел намаляване на бедността, да подобри допълнително достъпността и ефективността на социалните услуги и трансфери за децата и възрастните хора.
ЕК препоръчва България да приеме Закона за училищното образование и да продължи реформите в областта на професионалното и висшето образование, за да увеличи нивото и адекватността на уменията, придобити на всички равнища, като същевременно насърчава партньорствата между образователните институции и деловите среди с оглед резултатите да отговарят по-добре на потребностите на пазара на труда. Да повиши качеството на институциите за професионално образование и обучение и да подобри достъпа до учене през целия живот.
Да продължи подобряването на бизнес средата, най-вече за МСП, като намалява бюрокрацията, насърчава електронното управление, рационализира производствата при неплатежоспособност и прилага законодателството за просрочените плащания. Да подобри системата за възлагане на обществени поръчки чрез укрепване на административния капацитет и повишаване на предварителните проверки, извършвани от Агенцията по обществени поръчки, както и чрез предприемане на конкретни мерки за въвеждане на електронни обществени поръчки. Да подобри качеството и независимостта на съдебната система и да засили борбата срещу корупцията.
Препоръките бяха представени от шефа на ЕК Жозе Барозу и икономическия комисар Оли Рен.
„Целта е да се помогне на страните членки да излязат стабилно от кризата и да се върнат към растеж, като специфичните за всяка страна препоръки играят ролята на компас, показващ посоката. Усилията и жертвите, направени в Европа, започнаха да дават резултат. Растежът се засилва и от тази година нататък се очаква повишаване на заетостта, въпреки че то ще бъде все още твърде слабо. Сега основното предизвикателство пред ЕС е политическо: как да продължим да подкрепяме реформите на фона на намаляващия натиск на кризата? Ако политиците покажат лидерски качества и политическа воля за извършване на реформи - дори и непопулярни - можем да постигнем по-силно възстановяване и по-добър жизнен стандарт за всички", обяви Барозу.
Специфичните за всяка страна препоръки ще бъдат обсъдени от лидерите на ЕС и съответните министри през юни. Те ще бъдат приети официално от Съвета на финансовите министри от ЕС на 8 юли. След това страните членки ще имат възможност да изпълнят препоръките, като ги вземат предвид при изготвянето на националните си бюджети и други свързани с тях политики за 2015 г. Препоръките в рамките на Пакта за стабилност и растеж ще бъдат обсъдени и приети на заседанието на Съвета на финансовите министри от ЕС на 20 юни.

Коментари

Новини Варна