IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Начало
14:35 | 1 февруари 2014
Обновен: 10:29 | 27 март 2024

Увеличава се пропастта между богата София и бедна провинция

Увеличава се пропастта между богата София и бедна провинция

По материала работи: Златина Добрева
Увеличава се пропастта между богата София и бедна провинция

Пропастта между богата София и бедна провинция се увеличава с постоянни темпове. Това разкри пред „Черно море“ проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.
Според Националния статистически институт чуждестранните преки инвестиции към края на 2012 г. в София са 11,6 милиарда евро, а в една Монтана например са 25 милиона евро, това е 456 пъти по-малко, а населението на Монтана е само 30 пъти по-малко от живеещите в София, анализира Иванов.
По оценка на Центъра за демографска политика цели 89% от държавния бюджет в областта на регионалното развитие са за Южна България, включваща София, а за цяла Северна България остават 11%.
Несъразмерно голяма част от бюджетните средства и от европейските пари се насочват само към София. Според данните на Националната статистика доходите на хората в столицата, както и темпът на тяхното нарастване са драстично по-високи в сравнение с останалите региони на България, смята Петър Иванов.
Той твърди, че средната работна заплата на софиянци е 1077 лв., а в Силистра получават средно едва по 498 лв. Ако имаме предвид средногодишния процент на увеличение на доходите, който за София е в пъти по-висок, и ако тенденцията се запази, то след 20 години жителите на всички градове в България ще получават в пъти по-малки доходи от доходите на софиянци, алармира проф. Иванов.
Средната годишна заплата на софиянци, без многобройните бонуси, някои от които са стотици хиляди левове, е 517% по-голяма от годишната пенсия на средния български пенсионер, като при това всяка година големите софийски заплати се увеличават, например с 10%, и това прави стотици левове месечно увеличение, а пенсиите не са индексирани от години, анализира експертът.
По официални данни цели 58% от семействата в София имат поне един член на бюджетна заплата. В обществения сектор работят 579 000 чиновници, голяма част от които са в София. Само в държавното управление (в министерствата) получават заплати 116 400 софиянци, съобщи Иванов.

Коментари

Новини Варна