IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
05:17 | 23 септември 2014
Обновен: 13:00 | 15 април 2024

Иван Портних: Реализирането на Виа Понтика 2 е важно за туризма в региона

Иван Портних: Реализирането на Виа Понтика 2 е важно за туризма в региона

По материала работи: Златина Добрева
Иван Портних:  Реализирането на Виа Понтика 2 е важно за туризма в региона

"Реализирането и социализацията на Виа Понтика 2 са важни за туризма в региона, тъй като в момента има една регионална диспропорция, защото бяха инвестирани повече пари на юг. Безспорно тук и държавата трябва да помогне, тъй като става въпрос за много средства за реклама на възстановените обекти. Крайно време е в България да има и министерство на туризма. Има пропуснати дълги периоди, за да наваксаме, считам, че е изключително важно да има ресорно министерство, което да бъде опора на бранша“, това обяви кметът на Варна Иван Портних при откриването на VII Черноморски туристически форум в морската столица. Основна тема на тазгодишното издание е историко-археологическият туризъм – наследство и перспективи.
„Радвам се, че този форум се развива и се превръща в една добра традиция. Темата, която тази година доминира в дискусиите, е изключително важна, тъй като историко-археологическият потенциал на града ни представлява много силен интерес за круизните туристи, които това лято отбелязват сериозен ръст. Естествено, към момента това се дължи на международната конюнктура, но трябва да направим всички възможно Варна да влезе в маршрутите на големите круизни компании“, каза кметът. Той припомни, че община Варна е подела инициатива за отваряне на зоната около морска гара. „Това ще ни позволи да посрещаме пасажерските кораби в една много по-приветлива среда, осигуряваща пряка връзка с историческото ядро на града“, заяви Иван Портних.
„Самият факт, че общо 27 общини имат своите щандове тук, показва, че платформата „културно-исторически туризъм“ привлича все повече и повече почитатели в България“, обяви зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев. Той отчете и голямата победа на Варна, постигната с немалките усилия на общинската администрация, а именно привличането на турските авиолинии, които от началото на този летен сезон имат регулярни полети от Варна до Истанбул и обратно. „Варна е единственият град, който получава тази директна линия, без да е дал една стотинка от своя бюджет. Обикновено подобен тип договори са свързани със субсидиране на определена квота от седалките, осигурени от авиолинията“, каза зам.-министърът. Според него това ни осигурява потенциални туристи от над 60 страни като Дубай, Китай, Иран, Южна Корея и Япония.

Коментари

Новини Варна