IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
12:39 | 4 април 2014
Обновен: 13:51 | 15 април 2024

15 експерти ще консултират кмета за архитектурните паметници

15 експерти ще консултират кмета за архитектурните паметници

По материала работи: Златина Добрева
15 експерти ще консултират кмета за архитектурните паметници

Експертен съвет от 15 души ще консултира кмета на Варна Иван Портних по теми, свързани в опазването и съхраняването на недвижимото културно наследство на града, съобщиха от общинската информационна служба. Председател на съвета е художникът Николай Савов, за  секретар е определен Християн Облаков – юрист и изследовател на варненската архитектура.
Съставът на съвета, който ще стане факт със заповед на кмета в началото на седмицата, е предложен от Варненското историко-архитектурно дружество „Наследство“. В него влизат – арх. Владимир Попов – проектант, член на Камарата на архитектите, арх. Димитър Стефанов, председател на Съюза на архитектите в България – Варна, арх. Ирина Рачева, арх. Надя Стаматова, Милен Маринов, художник, реставратор в РИМ - Варна, проф. Владимир Иванов – художник, преподавател във ВСУ, доц. д-р арх. Красимира Вачева, преподавател във ВСУ, арх. Жечка Илиева, асистент във ВСУ, д-р Олег Бенов, историк, зав.отдел „Нова история“ към РИМ – Варна, Борислав Петров, изследовател на историята на Варна, Румен Чифликчиев, строителен техник, Александър Иванов – фотограф, Нина Локмаджиева, PR и журналист, Тони Хаджиев, Деян Делев, фотограф. В зависимост от поставените теми в заседанията на съвета ще се включват общински експерти от различни области.
Още на първата среща на съвета бе обсъдена темата за изработване на механизъм за опазване и съхраняване на сградите с архитектурна стойност, които са частна собственост. Експертите са се заели и с нелеката задача да обогатят и актуализират списъка с обекти, обявени за паметници на културата. По време на дискусията бе обсъдена и естетизацията на градската среда. „За нас е важно Варна да върне блясъка си на град с богато историческо минало, ние носим пряка отговорност това да се случи, затова разчитаме много на вашата експертна подкрепа. Ще имате пълно съдействие от страна на администрацията по всички теми, които поставяте“, каза кметът Иван Портних.
„От три години търсим решения по тези наболели за града въпроси, вярваме, че  този път резултати  ще има“, каза Николай Савов. Той допълни, че  дружеството има готовност с конкретни предложения за обогатяване, съхранение и реставрация на богатото архитектурно наследство на Варна.

Коментари

Новини Варна