IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
16:04 | 20 ноември 2014
Обновен: 23:05 | 18 април 2024

Гимназисти влязоха в храма на Темида

Те се запознаха с административното правосъдие и историята на Варненския административен съд

По материала работи: Златина Добрева
Гимназисти влязоха в храма на Темида

Ученици от 9 б клас с преподавател по право г-жа Зорница Любчева от Варненската търговска гимназия „Георги Раковски“ посетиха в Деня на отворените врати  Варненския административен съд.
Те се запознаха с административното правосъдие и историята на съда. Разгледаха фронтофиса на съда, съдебните зали и добиха представа за работата на магистратите и съдебните служители.
Голям интерес учениците проявиха към срещата си със съдия Даниела Недева и съдия Евгения Баева – зам.-председатели на Административния съд – Варна, които ги запознаха с административните дела, разглеждани от двете отделения в съда, и демонстрираха случайното разпределение на делата за деня. Нарушената интернет връзка по време на  демонстрацията не попречи учениците да разберат, че изборът на съдия-докладчик се извършва при случайно разпределение.
Гимназистите присъстваха и на касационно съдебно заседание, след което имаха възможност от лекцията на съдия Борислав Милачков да придобият знания за касационното административно правораздаване и да зададат въпросите си.
Традиционно инициативата Ден на отворените врати в съда предизвиква голям интерес сред учениците от горните класове на гимназиите и студентите по право в града. С всяка година и все по-голяма част от съдиите от Административен съд – Варна, се ангажират с образователна обществена функция с цел отваряне на съда към обществеността и активна прозрачност.

Коментари

Новини Варна