Варна °
fallback
Начало
17:45 | 28 януари 2018
Обновен: 18:45 | 6 май 2025

Вкусни рецепти, в които главен герой е бананът!

Вижте ги

По материала работи: Борис Проданов

Бананите дават възможност за много чудесни рецепти. Те наистина са добра основа за не една и две любими рецепти.

 

Палачинките, млечните шейкове и мъфините са чудесен начин да използвате бананите, които са вече на няколко дни. Събрахме няколко рецепти, които подкрепят теорията ни. Изпробвайте ги.  

Бананови мъфини

3 банана 150 г кафява захар  150 г брашно 100 г черен шоколад (без мляко)

100 г печени лешници 10 г бакпулвер 120 мл олио 1 ч. л. канела 1 ванилия пудра захар за поръсване

 

Начин на приготвяне:

Бананите се намачкват с вилица и се смесват със захарта, олиото, канелата и ванилията.

Лешниците и шоколадът се накълцват. Добавят се към банановата смес, заедно с брашното и бакпулвера.

Разбърква се внимателно. Тестото се разпределя в тава за мъфини, с хартиени формички в отворите. 

 

Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 15 минути. Готовите мъфини се охлаждат и се поднасят, поръсени с пудра захар.

 

Бананов сладкиш

3 банана 260 г брашно 200 г заквасена сметана 180 г захар 120 г краве масло със стайна температура (+ за намазване 10 г бурбонска ванилова захар 2 яйца 1 ч. л. сода 1 щипка сол

за гарниране: 150 г краве масло (със стайна температура) 150 г пудра захар 20 мл ирландски крем ликьор 2 банана 2 с. л. инстантно кафе  

 

Начин на приготвяне:

Маслото и захарта се разбиват много добре с миксер. Едно по едно, при непрекъснато разбиване, се добавят яйцата. Бананите се намачкват с преса за картофи. Содата се разбърква със сметаната. 

 

Бананите, ваниловата захар, солта и сметаната със содата се слагат в купата при яйчената смес. Сипва се и брашното и се разбърква. 

 

Тестото се изсипва в намазана с масло форма за печене и се заглажда. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 30 минути. Охлажда се. 

 

Маслото и пудрата захар се разбиват много добре. Кафето се разтваря в леко загретия ликьор. Прибавя се към масления крем. Десертът се маже с крема. Преди поднасяне се гарнира с резени банани.

 

Бананов щрудел

4-5 кори за баница 4 банана 6-7 обикновени бисквити течен шоколад олио захар за поръсване 1 жълтък

 

Начин на приготвяне:

Корите се слепват с  няколко капки олио. По средата се нареждат бананите, върху бананите се разпределят течен шоколад и натрошените бисквити.

 

Оформя се руло, което се поставя в подходяща намазнена тавичка. Отгоре се намазва с жълтък и се поръсва със захар.

 

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути, докато придобие златист цвят.  Оставя се да изстине и се нарязва.

 

източник: vesti.bg

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback