Бананите дават възможност за много чудесни рецепти. Те наистина са добра основа за не една и две любими рецепти.
Палачинките, млечните шейкове и мъфините са чудесен начин да използвате бананите, които са вече на няколко дни. Събрахме няколко рецепти, които подкрепят теорията ни. Изпробвайте ги.
Бананови мъфини
3 банана 150 г кафява захар 150 г брашно 100 г черен шоколад (без мляко)
100 г печени лешници 10 г бакпулвер 120 мл олио 1 ч. л. канела 1 ванилия пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Бананите се намачкват с вилица и се смесват със захарта, олиото, канелата и ванилията.
Лешниците и шоколадът се накълцват. Добавят се към банановата смес, заедно с брашното и бакпулвера.
Разбърква се внимателно. Тестото се разпределя в тава за мъфини, с хартиени формички в отворите.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 15 минути. Готовите мъфини се охлаждат и се поднасят, поръсени с пудра захар.
Бананов сладкиш
3 банана 260 г брашно 200 г заквасена сметана 180 г захар 120 г краве масло със стайна температура (+ за намазване 10 г бурбонска ванилова захар 2 яйца 1 ч. л. сода 1 щипка сол
за гарниране: 150 г краве масло (със стайна температура) 150 г пудра захар 20 мл ирландски крем ликьор 2 банана 2 с. л. инстантно кафе
Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват много добре с миксер. Едно по едно, при непрекъснато разбиване, се добавят яйцата. Бананите се намачкват с преса за картофи. Содата се разбърква със сметаната.
Бананите, ваниловата захар, солта и сметаната със содата се слагат в купата при яйчената смес. Сипва се и брашното и се разбърква.
Тестото се изсипва в намазана с масло форма за печене и се заглажда. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 30 минути. Охлажда се.
Маслото и пудрата захар се разбиват много добре. Кафето се разтваря в леко загретия ликьор. Прибавя се към масления крем. Десертът се маже с крема. Преди поднасяне се гарнира с резени банани.
Бананов щрудел
4-5 кори за баница 4 банана 6-7 обикновени бисквити течен шоколад олио захар за поръсване 1 жълтък
Начин на приготвяне:
Корите се слепват с няколко капки олио. По средата се нареждат бананите, върху бананите се разпределят течен шоколад и натрошените бисквити.
Оформя се руло, което се поставя в подходяща намазнена тавичка. Отгоре се намазва с жълтък и се поръсва със захар.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути, докато придобие златист цвят. Оставя се да изстине и се нарязва.
източник: vesti.bg