IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Начало
17:00 | 1 май 2018
Обновен: 07:58 | 29 април 2024

Анна Ковачева от РС на КНСБ: Над пет пъти е разликата в заплатите у нас

Синдикалисти във Варна засадиха дърво на първи май като символ на достойния труд, инициативата ще стане традиционна

По материала работи: Борис Проданов
Анна Ковачева от РС на КНСБ: Над пет пъти е разликата в заплатите у нас

5,5 пъти е разликата между най-ниските и най-високите заплати у нас, отчетоха синдикалисти навръх първи май – международният ден на труда и работническата солидарност. Тенденцията се диктува от пазара на труда, отбеляза в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещ Иван Барбов – Анна Ковачева – областен координатор на РС на КНСБ във Варна. Най-високоплатени са работещите в IT сферата, като според експерти причината е в бързите темпове на развитие на новите технологии и навлизането на дигитализацията във всички сфери. Проучване показва, че 95% от заетите през 2020 г. ще е нужно да притежават дигитални умения.

 

България продължава да е на едно от последните места в ЕС по ниво на заплащането на труда, въпреки, че бързите темпове на растеж на минималната работна заплата, подчерта Анна Ковачева. Възнаграждението у нас е от 5 до 10 пъти по-ниско от европейското. В България продължава да съществува феноменът „Работещ-беден“ и всеки трети сънародник живее на прага на бедността, отчитат от КНСБ.

 

Според данни на НСИ Варна е на второ място по средна работна заплата през декември 2017-а, като нивото й е 1076 лв. Причината за това според експерти е навлизането на големи компании за информационни технологии в града. От друга страна, въпреки, че регионът е туристически, средната заплата в сферата на хотелиерството и ресторантьорството остава 680 лв. „Нивото е ниско за град като Варна, където висок процент от заетите работят в сферата на обслужването“, коментира Анна Ковачева.

 

РС на КНСБ и Инспекцията по труда вече няколко години провеждат съвместна кампания за проверки дали всички служители са назначени с трудови договори. Тенденцията е нарушенията в тази посока да намаляват. Към момента порочната практика все още съществува предимно в сферата на строителството, където трудовите правоотношения са по-сложни за проследяване и регулиране.

 

Най-голямото предизвикателство пред пазара на труда според Анна Ковачева е липсата на кадри. „Ние от КНСБ на различни форуми често сме казвали какво трябва да се направи, за да се промени тази тенденция. Наложително е да се постигне баланс между образование, бизнес и търсене на пазара на труда. Работодателите трябва да са по-ангажирани в това да направят професиите, в които се търсят кадри, по привлекателни за младите хора, за да са убедени те, че ще постигнат мечтаната реализация“ – допълни тя

 

Около 20 000 са членовете на КНСБ на територията на област Варна. Синдикалисти от морския град посрещнаха международния ден на труда и работническата солидарност – 1 май със символична инициатива. Те засадиха дърво в Ботевата градинка и изразиха готовност това да се превърне в традиция. Символичният акт е в подкрепа на достойния труд, обясни Анна Ковачева.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна