IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
16:05 | 5 юни 2018
Обновен: 12:09 | 30 април 2024

КЗД представя във Варна кампанията "Достъпна България"

Проверки в цялата страна следят достъпността на сградите за хора с увреждания

По материала работи: Слав Велев
КЗД представя във Варна кампанията "Достъпна България"

На 7 юни 2018 г. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще посети Варна в рамките на своята Национална кампания за достъпна архитектурна среда „Достъпна България“.

 

Изграждането на достъпна архитектурна среда е ангажимент на българската държава и общините, законодателно уреден в редица нормативни актове, като: Конвенция за правата на хората с увреждания, Закон за защита от дискриминация, Закон за устройство на територията, Закон за интеграция на хората с увреждания, Наредба №4/2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително хората с увреждания.

 

По дейностите, свързани с кампанията, КЗД активно провежда в столицата и страната изследване на достъпността на градската инфраструктура и публичните обекти, за да покаже добрите практики, както и да даде задължителни предписания там, където е необходимо.

 

В изпълнение на правомощията си като независим държавен орган КЗД започва серия от посещения в различни региони на страната, на които ще се срещне с ръководители на институциите – регионални и местни, за да бъде даден акцент върху проблема и да се работи за постепенното му решаване.

 

Такова посещение ще бъде направено във Варна, където представители на Комисията за защита от дискриминация  запознаят местната общественост и медиите както с целите и критериите на Националната кампания „Достъпна България“, така и с функциите и правомощията на КЗД.

 

Срещата ще се проведе на 7 юни от 11,00 ч. в заседателната зала на Областна администрация – Варна.

        

На 8 юни 2018 г. в Икономическия университет – Варна, ще се проведе Национална конференция „Защита срещу дискриминацията: правна уредба, проблеми и тенденции“

 

Научният форум е организиран от Катедра „Правни науки” при Икономическия университет – Варна, в партньорство с Комисията за защита от дискриминация и Института за държавата и правото при БАН.

 

Целта на научната проява е да предостави възможност за разискване на проблематиката, свързана със защитата срещу всички форми на дискриминация в отделни аспекти на социалния, гражданския и икономически живот. Тя е повод за среща на практици и учени от различни сфери на правното знание – правоприлагане и доктрина, които с идеите, възгледите и научните си достижения биха спомогнали за утвърждаване на неотмените и вечни ценности на всяко правово общество – защита и правна гаранция за недискриминационно и в пълнота упражняване на права и свободи.

Конференцията ще се проведе на 8 юни 2018 г. от 9,30 часа в зала 1 на Икономическия университет – Варна.

 

 

Коментари

Новини Варна