IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Лайфстайл
08:00 | 30 април 2024
Обновен: 19:59 | 17 май 2024

30 април - На Велики вторник се носи мълчана вода

Той е отреден за смирение и поучение

По материала работи: Десислава Михалева
БНР

На Велики вторник се носи мълчана вода. Вторият ден от Страстната седмица отразява последните дни от земния живот на Исус Христос и е ден за просвещение и поучения, за дарения на бедните и нисшите духом.

На Велики вторник в църквите се отслужва литургията „Последование на Жениха“ и се пеят псалми за милост. Православните християни изразява своята благодарност към Господ.

На втория ден от Страстната седмица е разрешено да се върши домакинска работа. Всички неща, които са станали ненужни в къщата трябва да бъдат раздадени на нуждаещите се.

На този ден девойките извършват ритуално носене на „мълчана вода„, която е придобила пречистваща сила и лековита способност.

След Велики понеделник, в който Исус разгонил търговците от храма, той продължил да изнася пред учениците си и събралото се мнозинство последните си проповеди и нравствени наставления. На Велики вторник от Страстната седмица пред множеството Исус разказал известната притча за десетте девойки и младоженеца.

В народния календар първите три дни от Страстната седмица – от понеделник до сряда, са определени за почистване на къщата и къпане. Този ритуал име пречистващ характер и се вярва, че осигурява здраве.

На Велики вторник по стар обичай девойките извършват ритуално носене на „мълчана вода„. По целия път от извора до дома, те не бива да проговарят. Вярва се, че така водата запазва чистотата и светостта си, придобива пречистваща сила и лековита способност.

Коментари

Новини Варна