IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
16:45 | 17 май 2024
Обновен: 14:02 | 13 юни 2024

Започна ремонтът на Дюлински проход

34 км от трасето между областите Варна и Бургас трябва да бъдат готови до края на юни, след това стартират останалите 32 км в Бургаско

По материала работи: Слав Велев
Започна ремонтът на Дюлински проход

Снимка: МРРБ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова провери започналия основен ремонт на Дюлински проход. Днес стартираха същинските строителни дейности по трасето на третокласния път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас за 34 км от трасето, а до края на юни ще стартират останалите 32 км в Бургаско. Пътната отсечка е особено важна за Черноморието, защото свързва областите Варна и Бургас и се ползва като алтернативен маршрут на пътищата I-9 Слънчев бряг – Обзор и ІІІ-208 Дъскотна – Айтос през Айтоския проход. Основният ремонт на третокласния път се финансира със средства от републиканския бюджет. Общият размер на инвестицията е над 168 млн. лв., а срокът на изпълнение е 540 дни.

“Трябва да се постараем належащите ремонти да не забавят трафика, за да не създаваме затруднения както за бизнеса, така и за всички граждани, особено предвид започващия туристически сезон”, каза министър Коритарова по време на инспекцията.

За да не се ограничава придвижването през Дюлинския проход, се предвижда строително-монтажните работи да се извършват без спиране на движението. Автомобилите ще преминават в платното, в което не се изпълняват строителни дейности. При необходимост от ограничаване на трафика като обходен маршрут ще се ползва път I-9 Старо Оряхово – Бяла – Обзор – Ахелой – Бургас. След приключване на ремонтните дейности в Дюлински проход, движението по първокласния път през Обзор ще бъде облекчено.

В проведената от министър Коритарова проверка участваха инж. Стоян Николов – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, и инж. Митко Порязов – директор на Областно пътно управление - Бургас, инж. Явор Пасев – директор на Областно пътно управление - Варна, представители на строителя и на надзора.

При посещението си в региона министър Коритарова посети регионалните структури на Дирекция за национален строителен контрол и Агенцията по геодезия, картография и кадастър в Бургас, за да се запознае със ситуацията, около възникналия вчера пожар в сградата. Министър Коритарова проведе и работна среща със служителите на двете структури.

По-късно регионалният министър ще присъства и на официалното откриване на летния туристически сезон в България за 2024 г. в Старинен град Несебър.

Изпълнението на строително-монтажните работи на път III-906 Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас е обособено в два участъка.

Първият участък включва 34 километра от трасето между селата Старо Оряхово и Гюльовца. Ремонтните дейности се изпълняват от „ТРАНССТРОЙ – ВАРНА“ АД. Стойността на договора е почти 84 млн. лв. с ДДС. Срокът на изпълнение е 540 календарни дни. Строителният надзор ще се изпълнява от ДЗЗД „Трафик контролс“, с участници: „ТРАФИК ХОЛДИНГ“ ЕООД и „КОНТРОЛС“ ООД, чийто договор е 1,3 млн. лв.  Проектът предвижда пълна реконструкция на участъка и ремонт на два моста над реките Двойница (при 13-и км) и Бяла (при 32-и км).

Вторият участък обхваща близо 32 км от шосето между с. Гюльовца и кръстовището с път I-9 Слънчев бряг – Бургас. Предвижда се строителството да започне до края на месец юни, до когато ще бъде издадено разрешение за строеж. Изпълнител на строителните дейности е ДЗЗД „РАЗВИТИЕ 2018“, с участници: „Инжстройинженеринг“ ЕООД и „Битумина ГмбХ – България“ ЕООД. Стойността на договора е близо 84 млн. лв. Строителен надзор ще изпълнява „ИЕ Консултанти 2022“ ДЗЗД, с участници: „ИВТ КОНСУЛТ“ ЕООД и „ЕРПОС СПОЛ“ С. Р. О. - Словения, като стойността на договора е 946 920 лв. Ремонтните дейности включват обновяването на  4 моста - над р. Бяла (при 37-и км), над напоителен канал при 40-и км, над преливника на яз. „Порой“ (42-и км) и над р. Ахелой (при 45-и км).

 

Коментари

Новини Варна