IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
10:47 | 12 август 2015
Обновен: 13:58 | 17 април 2024

Бруцелозата може да бъде много опасна за здравето на хората

Експерти: симптомите на заболяването са висока температура, нощно изпотяване и загуба на тегло.

По материала работи: Златина Добрева
Бруцелозата може да бъде много опасна за здравето на хората

Бруцелозата може да бъде много опасна за здравето на хората и има голям риск заболяването отново да се повтори, съобщи пред „Фокус" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.


Той потвърди, че 27 са към момента случаите на заразени хора с бруцелоза в страната. Очаква се днес да станат ясни резултатите от взети проби в Плевенско.

„Лечението на бруцелозата е дълъг курс от антибиотици, които се дават или последователно, или в комбинация. Правят се известни схеми, така че да се намали рискът от повторна поява на заболяването. За това заболяване е много характерно, че може да се появи отново по повод или без повод", добави експертът.


Той обясни, че симптомите на заболяването са висока температура, нощно изпотяване и загуба на тегло.

Проф. Кантарджиев е категоричен, че ваксината срещу бруцелоза при животните е много опасна и води до големи стопански загуби.

По отношение на установената зараза с антракс експертът подчерта, че болестта не е сериозна заплаха, стига да се предприемат необходимите мерки. По думите му месото и млякото трябва да са преминали добра термична обработка преди употреба, за да се избегне заразяване с антракс или бруцелоза.

 

Коментари

Новини Варна