IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
10:14 | 12 юли 2016
Обновен: 01:00 | 4 юни 2025

Пай с къпини

Време за приготвяне: 1 час и 30 минути

По материала работи: Пламен Янков
Пай с къпини

Продукти:

 

За тестото:

- 2 и ½ чаши брашно

- 125 г масло, охладено

- 1 чаена лъжичка сол

- 1 чаена лъжичка захар

- 6 до 8 лъжички ледена вода

 

За пълнежа:

- ¼ чаша брашно

- 6 чаши пресни къпини (или боровинки), може и замразени

- ½ чаена лъжичка лимонена киселина

- 1 супена лъжица лимонова кора, настъргана

- ½ чаша захар

- ¼ чаена лъжичка канела

- 2 супени лъжици масло, размекнато на стайна температура

 

Съставки за намазване:

- 1 яйце

- 1 супена лъжица мляко

 

Приготвяне:

 

Смесете всички съставки за тестото, съветва екипът на az-jenata.bg. Разделете го на две топки. Разточете кора от едната топка, дебела около половин сантиметър. Разстелете я в намазнена и набрашнена тавичка и отрежете излишното тесто. Оставете в хладилника за около половин час да се охлади.

 

Внимателно смесете къпините, захарта, брашното, канелата, лимоновата кора и лимоновия сок в голяма купа. Разбъркайте добре и сложете сместа върху охладената кора. Другата кора разточете внимателно.

 

Покрийте суровия пай с втората кора. Намажете с разбитото яйце и млякото, като предварително сте ги разбъркали добре. Печете във фурна, загрята на 200 градуса за около 30 минути.

 

Време за приготвяне: 1 час и 30 минути. Да ви е сладко!

Коментари

Новини Варна