Продукти:
За тестото:
- 2 и ½ чаши брашно
- 125 г масло, охладено
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка захар
- 6 до 8 лъжички ледена вода
За пълнежа:
- ¼ чаша брашно
- 6 чаши пресни къпини (или боровинки), може и замразени
- ½ чаена лъжичка лимонена киселина
- 1 супена лъжица лимонова кора, настъргана
- ½ чаша захар
- ¼ чаена лъжичка канела
- 2 супени лъжици масло, размекнато на стайна температура
Съставки за намазване:
- 1 яйце
- 1 супена лъжица мляко
Приготвяне:
Смесете всички съставки за тестото, съветва екипът на az-jenata.bg. Разделете го на две топки. Разточете кора от едната топка, дебела около половин сантиметър. Разстелете я в намазнена и набрашнена тавичка и отрежете излишното тесто. Оставете в хладилника за около половин час да се охлади.
Внимателно смесете къпините, захарта, брашното, канелата, лимоновата кора и лимоновия сок в голяма купа. Разбъркайте добре и сложете сместа върху охладената кора. Другата кора разточете внимателно.
Покрийте суровия пай с втората кора. Намажете с разбитото яйце и млякото, като предварително сте ги разбъркали добре. Печете във фурна, загрята на 200 градуса за около 30 минути.
Време за приготвяне: 1 час и 30 минути. Да ви е сладко!
Коментари