IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
15:20 | 16 юли 2014
Обновен: 19:55 | 17 април 2024

Само 3 общински дружества вкарват пари в местната хазна

Само 3 общински дружества вкарват пари в местната хазна

По материала работи: Борис Проданов
Само 3 общински дружества вкарват пари в местната хазна

Едва 3 от всичките 23 варненски дружества със 100% общинско участие в капитала ще внесат дивидент от печалбата си за 2013 г. в местната хазна. Това стана ясно от последното заседание на комисията по “Финанси и бюджет” към Общинския съвет. Трите дружества ще заделят за общинския бюджет 76,4 на сто от печалбата си за миналата година. „Пазари", „Обреди" и „Ученическо и столово хранене" ще внесат в местната хазна общо 906 800 лева, като се има предвид, че при предварителните разчети на годишните харчове за 2014 г. общинските финансисти са зaложили приходи от дивидент точно 900 000 лв.
Всичките останали 20 дружества са на загуба или имат минимална печалба, става ясно от отчета на общинските фирми. „Пазари" е най-печелившата от тях, с реализирани приходи в размер на 674 000 лева. „Обреди" са на печалба с 444 000 лева, а „Ученическо и столово хранене" - с 69 000 лева. В срок до 31 октомври трите дружества трябва да внесат в общинската хазна съответно по 514 900, 339 200 и 52 700 лева.
Съветниците от БСП коментираха, че дори и тези пари са много, и пожелаха дивидентът да бъде намален. Според Пламен Начков процентът е прекалено висок и ще доведе до спиране в развитието на дружествата. Начков определи дивидента от 76,4 на сто като „обезкървяване на дружествата".
„650 000 лева общински пари сме изхарчили за бедствието в „Аспарухово". Откъде ще ги вземем? Тези пари трябва да дойдат отнякъде", репликира бившият шеф на финансовата комисия д-р Янко Станев.
“Имаме крава - доим мляко. Обаче искаме и да намалим зоба", коментира от своя страна екскандидатът за евродепутат проф. Николай Джагаров. Той поиска дивидентът на второто най-печалившо общинско дружество „Обреди" да бъде намален на 50% предвид нуждата от разширяването на гробищния парк в „Аспарухово". Предложението обаче не бе подкрепено, като получи едва два гласа при последвалото гласуване.
Владимир Тонев от “Движение Нашият град” коментира, че “Обреди” държат парите на общинското дружество на депозит и годишно печелели по 70 000 – 80 000 лв. само от лихви. “Не мисля, че е нормално едно търговско дружество да си държи печалбата на депозит”, възмути се той.
“Пазари” е една чисто рентиерска фирма, която отдава под наем общинското имущество и е нормално да внася парите от тази дейност в бюджета на града, добави Тонев.
В дебатите се включи и председателят на Общинския съвет Иван Луков: „Гласували сме един бюджет - трябва да го изпълним. Всички тези неща са залегнали в приходната му част". Пред колегите си Луков изрази учудване защо управителят на „Обреди" е пуснал поръчка за закупуване на нова катафалка, при положение че има 4 налични. „Това ли му е инвестиционната програма?", попита риторично шефът на местния парламент.
Слав Велев

Коментари

Новини Варна