IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
17:23 | 13 февруари 2014
Обновен: 11:58 | 21 април 2024

Връщането на Юнашкия салон е историческо събитие за Варна

Връщането на Юнашкия салон е историческо събитие за Варна

По материала работи: Борис Проданов
Връщането на Юнашкия салон е историческо събитие за Варна

Община Варна прави пореден опит да си върне собствеността върху Юнашкия салон. Още в края на миналата година до премиера Пламен Орешарски и министъра на спорта Мариана Георгиева са отправени писма с молба за положително становище символът на варненския спорт да бъде изваден от активите на “Национална спортна база" ЕАД и прехвърлен безвъзмездно на общината. Местният парламент на сесията си в сряда също гласува Министерството на регионалното развитие и благоустройството да започне процедурата по връщането на емблематичната сграда.
Самият Юнашки салон е строен през 1910 г.
с уникални и дървени орнаменти и колони. Негов проектант е бележитият варненски архитект Манол Стателов. Сградата е обявена за паметник на културата и архитектурата и е сертифицирана още през 1982 г. Построяването на Юнашкия салон е дело на местното гимнастическо дружество “Черноморски юнак" (съществуващо и сега), осигурило средства чрез дарения от своите членове и от граждани. Парите обаче не стигат и Варненската градска община като гарант по кредит от БНБ превежда 20 000 златни лева.
Варненци знаят, че сградата е била ползвана
изключително за спорт. Тя е актувана като общинска през 1995 г. В нея се помещават клубове и администрацията на сдружението “ЖСК-Спартак” (Варна). Започнала през 1999 г. преписка на областния управител Добрин Митев с тогавашния Комитет за физическо възпитание и спорт и Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 14 април 2000 г. води до вписването на Юнашкия салон в активите на КМФВС, а после и на “Национална спортна база” ЕАД, която започва да иска наем от клубовете, които доскоро са били там! Сградата дори е заплашена от срутване след едно технопарти, което сериозно повлиява на “здравето” на обекта. “Междинно” по време на управлението на Симеон Сакскобургготски Юнашкият салон е прехвърлен за управление към варненския Спортен тотализатор. Това обаче не продължава дълго.
Местната власт от „Държавен вестник”разбира,
че е загубила имота, и започва опити да си го върне с всякакви законни средства. На 17 ноември 2000 г. тогавашният кмет Кирил Йорданов иска от министър-председателя Иван Костов да прехвърли обратно сградата в активите на общината. Преди това и местният парламент е гласувал напълно единодушно да отпадне постановлението сградата да се деактува като държавна. Сдружението “ЖСК-Спартак” дори спечелва едно от делата за нея, но губи на последна инстанция и не успява да се пребори за имота.
Уви, това не се е случило и до този момент. Можем съвсем спокойно да кажем, че ако успее да спаси Юнашкия салон, кметът Иван Портних ще постигне исторически успех в управлението на Варна. През 2008 г. Варненският окръжен съд присъди емблематичната сграда на общината, но по-късно Върховният касационен съд отмени това решение.
Въпросът със собствеността над Юнашкия салон,
който е символ на варненския спорт, се поставя от години от местната власт и спортната общественост. преди няколко години дори тръгнаха слухове, че съоръжението ще бъде съборено и трансформирано в сграда за други цели. (Или директно – за събарянето на салона и построяването на негово място на хотел.) По време на кметуването на Кирил Йорданов бе лансирана и идеята за създаването там на музей на спорта. През май 2012 г. от “Национална спортна база" ЕАД обявиха, че сградата ще претърпи основен ремонт на стойност минимум 700 000 лв., който така и не започна. Интересното е, че тогава министър на спорта е варненец – Свилен Нейков, който същата година е обявен за почетен гражданин.
Сега Юнашкият салон е изоставен
и необитаем. Той се нуждае от цялостно обновление. Община Варна поема инициативата за промяна, с която сградата да възвърне своята слава като символ на града и да заеме достойно място в общата визия на бъдещата културна столица на Европа. Администрацията има активната подкрепа на спортните клубове в града и на всички варненци да бъде възстановена собствеността на салона в полза на общината.
Желанието на общината е Юнашкият салон, като спортен обект и елемент от общинската социална инфраструктура, да бъде изцяло реновиран и да се впише в новата визия на площад “Митрополит Симеон". Площадът, който граничи със салона, е заложен като обект в проекта “Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони за обществен отдих на град Варна", който се финансира по Оперативна програма “Регионално развитие".
Борис Проданов

Коментари

Новини Варна