IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
07:07 | 23 май 2014
Обновен: 21:57 | 26 април 2024

Евровотът продължава

Евровотът продължава

По материала работи: Златина Добрева
Евровотът продължава

Изборите за Европейски парламент продължават. Днес гласуват Чехия и Ирландия. Вчера жителите на Великобритания и Холандия избраха своите представители в Европейския парламент.
Холандската евроскептична Партия на свободата изненадващо губи подкрепа и остава едва на четвърто място, сочи екзит пола, съобщи ДПА.
Подкрепата за крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс е спаднала от 17% през 2009 г. на 12,2%, показва социологическото проучване на института "Ипсос", направено след края на изборния ден.
Проевропейската ляволиберална партия "Демократи-66" е начело в холандския екзит пол с 15,6%, докато дясната партия "Християндемократически призив" е получила 15,2 на сто.
Народната партия за свободна демокрация на премиера Марк Рюте е с лек ръст в сравнение с 2009 г., достигайки 12,3 процента. Коалиционните й партньори от Партията на труда са загубили 3 процентни пункта и са с 9,6 процента.
Евроскептичната и антиимигрантска Партия за независимост на Обединеното кралство е големият победител на местните избори във Великобритания, сочат първите резултати, цитирани от Ройтерс.
Партията за независимост на Обединеното кралство, чийто лидер е Найджъл Фараж, взима места в общински съвети и от управляващите консерватори на премиера Дейвид Камерън, и от основната опозиционна сила - лейбъристите. Тя е спечелила повече нови мандати от която и да било друга партия.
Партията за независимост на Обединеното кралство  иска Великобритания да излезе от ЕС и да намали броя на имигрантите, включително от Румъния и България.
Проучвания на общественото мнение показаха, че тя отнема избиратели от всички основни британски партии, като се възползва от недоволството на британците от неуспехите на политиците в редица сфери и особено по въпроса за имиграцията, която според мнозина е прекалено голяма.
Резултатите от изборите за Европейски парламент във Великобритания ще бъдат обявени чак в неделя вечерта, след приключване на гласуването в целия ЕС.
Право на глас имат над 400 милиона души в 28-те страни от Евросъюза. Те трябва да изберат общо 751 депутати за 5-годишен мандат.

Коментари

Новини Варна