IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
17:55 | 10 септември 2014
Обновен: 14:14 | 19 април 2024

След състояние на кома момче проговори мандарин

След състояние на кома момче проговори мандарин

По материала работи: Деян Михайлов
След състояние на кома момче проговори мандарин

22-годишен автралиец се събудил от кома и единственият език, който можел да говори, бил мандарин. Той говорел толкова добре, че сега дори е телевиозионна звезда в Китай, съобщи Днесбг.

През 2012 г. Бен МакМахон претърпял много тежка катастрофа в Мелбърн и изпаднал в кома. Той се борел за живота си и оцеляването му щяло да е истинско чудо. Никой не бил подготвен за изненадата, която последвала събуждането му - той превключил от английски на мандарин!

"Първото нещо, което видях, беше китайска медицинска сестра и си помислих, че съм в Китай", разказва Бен. "Всичко беше като в сън, беше сюрреалистично. Чувствах се така, все едно мозъкът ми е на едно място, а тялото на друго. Просто започнах да говоря на китайски, това бяха първите думи, които ми бяха на устата."

Според сестрата, която е била при Бен тогава, първите му думи след събуждането му са били: "Извинете, наистина ме боли тук."

После той поискал хартия и химикалка и написал на мандарин: "Обичам майка ми, обичам баща ми и ще се оправя."

Докторите и семейството на Бен били наистина изумени от афинитета му към чуждия език. Въпреки че той е учил мандарин в училище и е ходил в Пекин преди катастрофата, никога не е знаел добре езика.

"Не го правех съзнателно. Просто това, което излизаше от устата ми и ми се струваше най-естествено, бе да говоря на този език. Всъщност отне ми няколко дни, преди да си припомня как се говореше на английски", споделя Бен.

Неговите новооткрити езикови умения обаче го изморявали и имал нужда от повече сън. Но също така открили пред него и много възможности. Той започнал да провежда турове на китайските туристи в родния си град Мелбърн. Сега пък води предаване по китайска телевизия, което има за цел да разкаже за австралийската култура на китайските имигранти.

"Наистина ме посрещат с отворени обятия", казва Бен. "Няма хора, които да знаят мандарин на такова ниво. Това наистина ме мотивира да продължавам напред."

Бен също споделя, че е много щастлив, че е оживял и вече говори и втори език.

 

 

Коментари

Новини Варна