IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
16:31 | 18 септември 2014
Обновен: 09:59 | 25 март 2024

Цветан Василев мисли да поиска политическо убежище в Сърбия

Цветан Василев мисли да поиска политическо убежище в Сърбия

По материала работи: Слав Велев
Цветан Василев ще се върне в България, ще дава показания

Цветан Василев обмисля дали да поиска политическо убежище в Сърбия, предаде БНР. Аз съм в официална процедура по екстрадиция, каза банкерът на влизане в полицейското управление в сръбската столица. Попитан дали ще се съгласи да бъде екстрадиран по-бързо у нас, Василев отговори, че иска процедурата да премине по целия законов срок в западната ни съседка и няма да прави опит да се прибере в България преди това.

Върху мен се оказва неуправляван по своята сила политически натиск, оплака се Василев. На въпрос обмисля ли да поиска политическо убежище в Сърбия, той заяви, че мисли по този вариант и все още не е решил какво да прави. Василев обяви още, че няма сигурност за нищо.

Цялата процедура по екстрадирането от Сърбия, според законите на страната, трае 40 дни. От днес започва да тече и срокът, в който българските власти трябва да предоставят на властите в Сърбия необходимите документи за процедурата по екстрадиция на Цветан Василев. Окончателното решение е в ръцете на министъра на правосъдието на Сърбия.

В някои от сръбските сайтове вече се появиха информации, че Василев може да поиска и политическо убежище в Сърбия. Според белградско издание по време на предаването си в полицията Василев е казал, че дори не му идва на ум да бяга от Сърбия и то в България. Той щял да изчака да минат парламентарните избори у нас и едва след смяната на властта смятал да се появи в България.

Цветан Василев заяви, цитиран от БНТ, че разследването в България е политически мотивирано и че марионетки на атаката са бившият министър-председател Пламен Орешарски и управителят на БНБ Иван Искров. Той е категоричен, че ще се върне в България тогава, когато се чувства сигурен. Запитан откъде идва натискът върху него, Василев отговори: „Попитайте Искров и Орешарски, те ще ви кажат".

Припомняме, по-рано днес Софийският апелативен съд призна напълно мотивите на градските съдии и намери за неоснователна жалбата на Цветан Василев срещу 72-часовото му задържане. След двучасово заседание съдебният състав реши, че прокурорското постановление остава в сила и при появата на Василев в страната, той следва да бъде задържан още на границата или на летището.

Според съдебното становище задържането за 72 часа не е самостоятелна мярка за неотклонение, а фактическо задържане, което цели да улесни изправянето на обвиняем пред съда за определяне на постоянна мярка. От своя страна адвокатът на Василев, Константин Симеонов, коментира, че разпореждането няма да се обжалва.

Междувременно служебният премиер Георги Близнашки отново призова банкера да се върне доброволно у нас. Той е категоричен, че Василев трябва да се върне и да съдейства на правосъдието за бързото изясняване на ситуацията в и около КТБ.

News.bg

Коментари

Новини Варна