IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
20:08 | 8 август 2016
Обновен: 22:57 | 15 април 2024

Пишат оценки на учителите на всеки четири години

Атестирането на учителите ще се прави от комисия, определена от педагогическия съвет

По материала работи: Слав Велев
Пишат оценки на учителите на всеки четири години

Педагогическите специалисти ще бъдат атестирани с оценки на всеки 4 години. Първата атестация ще се проведе през учебната 2020/2021 г., а квалификациите започват още тази година.

От понеделник даже е започнала квалификацията на новоназначените директори. Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов при представянето на проекта за държавен образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти.

 

Атестирането на учителите ще се прави от комисия, определена от педагогическия съвет. Оценка “образцово изпълнение” ще се получава при резултат от 45 до 50 точки.

 

На 4 години учителите трябва да подготвят портфолио - и на хартия, и на електронен носител. В него ще отчитат свършеното и несвършеното. В портфолиото се съхраняват документи, които описват участието в образователния процес, постиженията на децата, професионалното усъвършенстване на учителя и кариерното му развитие.

Задължителната квалификация е 48 академични часа за 4 години със система от квалификационни кредити и 16 часа годишно в самото училище.

 

Директорите са длъжни да осигуряват необходимите условия за повишаване на квалификацията. Учителите вече ще могат да растат в кариерата си бързо, не само на базата на натрупан стаж. Вече няма да е необходимо да е натрупал 5 години, за да стане старши. Длъжностите в кариерното развитие на учителите и възпитателите са: учител и възпитател, старши учител и старши възпитател и главен учител и главен възпитател. Директорите пък растат в директор втора степен и директор първа степен. 

 

24chasa.bg

Коментари

Новини Варна