IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
21:48 | 21 октомври 2014
Обновен: 22:18 | 25 март 2024

3/4 от децата у нас имат минимум 4 кариеса

Над 30% от малчуганите пък не полагат никаква грижа за устата си.

По материала работи: manager
3/4 от децата у нас имат минимум 4 кариеса

71% от българските деца, на възраст между пет и шест години, имат поне по четири кариеса. Над 30% от малчуганите пък не полагат никаква грижа за устата си. Това съобщават от Сдружението на българските зъболекари, откъдето допълват, че европейско проучване поставяло българските деца сред последните в Стария континент по отношение на здравето на зъбите.

 

От сдружението предлагат 105-те милиона лева, които държавата заделя за зъболечение годишно, да бъдат насочени изцяло към децата, учениците и социално слабите, така че тяхното посещение при зъболекаря да бъде абсолютно безплатно.

 

По препоръка на Световната здравна организация 80% от децата, на възраст между пет и шест години, трябва да са без кариес. При нас обаче е точно обратното, коментира д-р Венцислав Стоев, председател на Сдружението на българските зъболекари.

 

„В момента българските деца са с най-развалени зъби според европейско проучване. Оказа се, че над 30% от малчуганите не са полагали никаква грижа за устата си. Липсата на ежегодни профилактични прегледи и нехайност от страна на родителите, доста често се излагат малчуганите на риск. От друга страна средствата, които се използват за орално здраве в България, като процент от Брутния вътрешен продукт, в момента са 0,18%”, обясни д-р Стоев.

 

Този процент е крайно недостатъчен и не покрива почти нищо, припомня д-р Георги Цалов, зам.-председател на организацията. „Здравната каса предлага да ги усвоим срещу нищо. Предлага се преглед, вадене на зъб или лечение с амалгама. Н знам някои да си прави амалгамени пломби в последните 20 години, значи практически това, което се предлага не е използваемо”, обясни той.

 

„Ние предлагаме тези пари да се прехвърлят изцяло към хората, които имат нужда. Това са децата и учениците, цялостното им лечение, не само тези четири дейности, а всичко, което имат в устата, включително и профилактични прегледи”, заяви още д-р Цалов.

 

През този и следващия месец от сдружението инициират информационна кампания по отношение на денталното здраве. Тя ще обхване 90 детски градини в 20 града в страната и цели да създаде у малчугани и родители правилни и редовни навици за устна хигиена още от появата на първия млечен зъб.

Дарик

Коментари

Новини Варна