IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:52 | 24 октомври 2014
Обновен: 05:18 | 16 април 2024

Първият грип за сезона ще дойде през ноември

Използвайте мокри кърпички, съветва специалист

По материала работи: manager
Първият грип за сезона ще дойде през ноември

Първият грип ще дойде през ноември. Той ще е един от трите миналогодишни типа "Калифорния" /свински грип/, "Тексас" и "Масачузетс". Затова и ваксината за този сезон е еднаква с миналогодишната, анонсира под глава "24 часа". 

Не толкова студът, колкото събирането на много хора в транспорта и в затворени помещения, които не се проветряват често, ще увеличава случаите на грип, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев вчера.

"Най-сигурната лична профилактика са мокри кърпички за ръцете и дезинфекция в помещенията, а ако лекарят ви прецени - и ваксините."

По думите на специалиста имунизацията не ни пази 100%, но дори и да се разболеете, боледуването е по-леко и без усложнения.

Всеки сезон най-много болни от грип в Европа има в България и Румъния, пише "Монитор".

Цените на ваксините варират между 10 и 12 лева. Те са срещу познатите ни щамове AH1N1 „Калифорния”, познат като свински или пандемичен, който циркулира вече четвърта година. Тази зима ще върлуват още щамът H3N2 „Тексас” и един от група В.

Те не са смъртоносни, но всеки един от тях може да даде усложнения, ако не се лекува навреме, уточни д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

От Националната пациентска организация (НПО) ще настояват пред бъдещия здравен министър грипните ваксини да станат безплатни за сметка на здравната каса, но да са задължителни за големи групи от хора. Те да се осигуряват за малките деца, възрастните хора, пациентите с хронични заболявания, както и за страдащите от рак, уточни председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев.


Василия Пейчева, dnes.bg

Коментари

Новини Варна