IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:04 | 24 октомври 2014
Обновен: 00:24 | 16 април 2024

Висока оценка за българския туризъм на срещата на ОЧИС в Атина

Страните от региона на черноморското икономическо сътрудничество приеха декларация в подкрепа на развитието на туризма, съобщават от пресцентъра на Министерство на икономиката и енергетиката. Созопол и Ретимно са готови да се побратимят

По материала работи: manager
Висока оценка за българския туризъм на срещата на ОЧИС в Атина

Служебният зам.-министър на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев участва в срещата на министрите на туризма от страните членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) в Атина. Тя бе посветена на изграждането и подпомагането на икономическото сътрудничество в Черноморския регион. Форумът бе организиран от  правителството на Гърция, която председателства ротационно ОЧИС, от Световната ортганизация по туризъм (СОТ) към ООН и Гръцката туристическа организация. Срещата, в която участваха 17 държави и 4 международни организации, бе ръководена от Н. Пр. Талеб Рифай, генерален секретар на СОТ, и министъра на туризма на Гърция Олга Кефалояни.

В рамките на форума всички страни подписаха меморандум за разбирателство съвместно със СОТ за развитие на туризма в региона и за превръщането на Черно море в утвърдена международна туристическа дестинация с обща стратегия за брандирането му като регион с изключителни условия за предлагане на глобални туристически продукти – морски туризъм, културно-исторически, в това число като люлка на европейската и средиземноморската цивилизация, планински и др. Освен меморандума в Атина бе приета и обща декларация на министрите на туризма на страните членки на ОТИС.

По време на дискусиите бяха изтъкнати богатите възможности на България като морска дестинация, както и потенциалът на българските планини, екотуризма и др. В изказването на зам.-министър Ботев на форума бе посочена ролята на Черноморския басейн и на съседните държави за световната  и европейската култура и цивилизация и бе припомнено, че районът на Черно море е свързан с множество легенди и факти, станали знакови в историята - като Походът на аргонавтите, Пътят на римските императори, Пътят на коприната и др. Ботев специално припомни старото латинско име на Черно море Понтус Еуксинус (гостоприемен мост) от римско време и подчерта, че името ни задължава да помним и работим за това Черно море да бъде винаги приятелски мост между държавите, които да развиват съвместно туризма, културно-икономическото сътрудничество и винаги да остават добри приятели и съседи.

Извън форума зам.-министър Ботев проведе срещи с Н. Пр. Талеб Рифай и с директора на отдел "Европа" в СОТ Исабел Гараня. Талеб Рифай потвърди официално заявената готовност на Световната организация да подпомага България в изграждането на националния мастер-план за устойчиво и дългосрочно развитие на туризма като индустрия, в това число създаването и въвеждането на системата ЕСТИ за отчитане и управление на туристическите потоци и туристическата информация. Талеб Рифай сподели през зам.-министър Ботев прекрасните си впечатления от България и това, което страната ни прави като политика в туризма, особено стратегията за развитие на СПА и балнеотуризма на основата на минералните води в съчетание с културно-историческото наследство.

По време на срещите в Атина особено оживление предизвикаха познанията на зам.-министър Ботев за историята на остров Крит и Минойската цивилизация. Оказа се, че фамилията на министър Кефалояни произхожда от Ретимно на Крит – град, който Ботев е посещавал и който по историята и културата си е изключително близък със Созопол. Логично двамата ръководители на туризма предложиха да започне процедура за побратимяване на двата морски града, както и да се проучат възможностите им за взаимно промотиране на културно-историческото им наследство и туризма.

Бранимир Ботев поднесе на министър Кефалояни филми и книги за българския туризъм и чудесата на България, както и икона на Св. Георги Победоносец, реплика на творбата на най-известния български иконописец Захари Зограф от 1837 г., като знак, че Св. Георги е популярен и обичан като закрилник както на България, така и на Гърция. В срещата участва и министърът на търговския флот и на морските дела на Гърция Милтиядис Варвициотис.

Коментари

Новини Варна