IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
00:00 | 30 ноември -1
Обновен: 18:26 | 25 април 2024

ГЕРБ няма яснота как ще изглежда новото правителство

След повече от 5 часа консултации между двата преговарящи екипа на ГЕРБ и Реформаторския блок няма яснота за това как би изглеждало евентуалното коалиционно правителство.

По материала работи: Пламен Янков
ГЕРБ няма яснота как ще изглежда новото правителство

След повече от 5 часа консултации между двата преговарящи екипа на ГЕРБ и Реформаторския блок няма яснота за това как би изглеждало евентуалното коалиционно правителство.

Преди началото на поредната консултация между двете политически формации Томислав Дончев заяви, че ако има несъгласие за позициите в правителството, ГЕРБ има готовност да подкрепи и кабинет с техен мандат, но с премиер не Бойко Борисов, а Радан Кънев.

Това предложение обаче не беше коментирано от Реформаторите в лицето на Меглена Кунева и Божидар Лукарски, които заявиха, че все още е рано да се говори за реалния състав на кабинета.

Въпреки това обаче Кунева заяви, че засега вижда много силна ангажираност от страна на ГЕРБ да управляват:

„Концентрираме се върху програмната декларация. Вероятно до вторник на обяд ще сме готови с всички останали елементи. Ако тази програмна декларация бъде приета - когато има програма, ще се намерят и най-подходящите хора, които да я изпълнят. Ние не сме говорили за министерства, затова центрирам разговора върху това, което сме успели да свършим. ГЕРБ са мандатоносител и е нормално да бързат, за да имат по-голяма яснота за своя мандат. Ние ще поемем политическа отговорност. В момента виждам много силна ангажираност от страна на ГЕРБ да управляват".

От своя страна, от ГЕРБ не сдържаха желанието си да разберат по-скоро ясната позиция за това как би изглеждал бъдещият кабинет според РБ. Томислав Дончев и Румяна Бъчварова бяха категорични, че оттук нататък чакат предложенията на Реформаторите относно секторите, за които те имат готовност да понесат отговорност. Те бяха категорични и за това, че към момента сключването на коалиционно споразумение е стопирано именно заради липсата на тези предложения.

Тази нощ документът ще бъде редактиран и утре ще бъде представен на Патриотичния фронт и АБВ.

„Целта е да търсим обща подкрепа на всички цели, поставени в този документ. Политическата формула, която ще се търси, е две плюс две", добави Дончев.

„На нас ни е необходимо време да се запознаем с исканията, вижданията, желанията на колегите, за да намерим коалиционната форма. Отнасям се с уважение към необходимостта от още вътрешни консултации, но това, което трябва да е ясно оттук нататък, е, че часовникът цъка безмилостно".

„Не отговаряме конкретно, защото не получихме конкретните отговори, които искахме. Очакваме от РБ конкретните отговори", каза Румяна Бъчварова.

Коментари

Новини Варна