IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:00 | 7 ноември 2014
Обновен: 19:03 | 17 април 2024

Гласуват кабинета "Борисов 2" в парламента

Очаква се поне 137 депутати да подкрепят новото правителство

По материала работи: Златина Добрева
Гласуват кабинета "Борисов 2" в парламента

Месец и два дни след извънредните парламентарни избори днес парламентът ще гласува новото правителство на България и второ поредно с премиер Бойко Борисов.
Очаква се поне 137 депутати да подкрепят в пленарната зала новия кабинет - от ГЕРБ и Реформаторския блок, които от вчера са в официална коалиция, и от Патриотичния фронт и АБВ, които обявиха подкрепа за кабинета и ще са част от новото мнозинство.
До неговото съставяне се стигна вчера след десетки часове разговори и совалки между четирите формации в новия парламент след изборите на 5 октомври.
След като новите министри положат клетва пред депутатите, всеки от тях ще поеме поста от предшественика си по министерства.
Церемонията по приемственост в изпълнителната власт ще се проведе  в Гранитната зала на Министерския съвет около 11 часа, след като Народното събрание утвърди структурата и състава на новото правителство.  Тогава служебният премиер Георги Близнашки ще "предаде" властта на новоизбрания Бойко Борисов.
Кабинетът "Борисов 2" ще има четирима вицепремиери и 17 министерства.
В коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ е предвидено решенията да се взимат с консенсус, а ако няма съгласие, да се водят консултации и преговори между партньорите до намиране на решение.
Патриотите и АБВ ще подкрепят кабинета, но си запазиха правото на различна позиция. Очаква се всяка седмица четирите формации да провеждат общи заседания, пише dnes.bg.

Коментари

Новини Варна