IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
10:12 | 11 ноември 2014
Обновен: 18:10 | 25 април 2024

Бизнесмен извлича платина и злато от стари компютри

Търновецът си изкарва хляба, като извлича благородни, скъпи и редки метали от стари компютри, елуреди и битова техника

По материала работи: Златина Добрева
Бизнесмен извлича платина и злато от стари компютри

Търновец си изкарва хляба, като извлича благородни, скъпи и редки метали от стари компютри, елуреди и битова техника. Преди да се захване с това занимание, Митко Димитров имал печеливш бизнес. Неговият съдружник обаче го прецакал с близо половин милион и така точно в началото на световната криза Митко трябвало да тръгне отначало и да мисли с какво ще се изхранва. Тогава му хрумнала и идеята да вади благородни метали от стари и негодни предмети на битовата техника и електрониката.
Мъжът изкупува основно стари компютри на цени от 2 до 5 лв. за килограм метал. Предпочита българските „Правец”, съветска, сингапурска и хонконгска техника от миналия век. Всъщност от целия компютър на него са му необходими само няколко миниатюрни елемента от дънната платка и някои спойки, в чийто химически състав има злато и сребро. Това количество, разбира се, е изключително минимално и се измерва в десетки и дори стотни части от грама.
Работата по извличането му е доста трудоемка и пипкава
Минко обаче обяснява, че злато има основно в старите компютри и друга електронна и свързочна техника, съветско и сингапурско производство. В по-новите IT технологии, произведени основно в Китай, благородните метали вече се заменяли с други сплави, не толкова качествени, но и не толкова скъпи. Мъжът извлича злато още от компютърни и други конектори, адаптери, преходници и щепсели, които са с позлатено покритие.  Количеството, което добива, е различно. От 1 кг елементи може да добие от няколко микрона до 10-15 грама чисто злато.
„От 100 компютърни платки на „Правец” може да се извади 1 грам 23-каратово злато”, твърди Митко. Извличането става с помощта на т.нар. „царска вода”. Това е смес от 2 концентрирани киселини - азотна и солна, които разтварят дори и благородните метали. Платките може да се пуснат в киселинната вана цели или раздробени по механичен начин на отделните елементи. След определено време златото се стопява и може да се извлече и филтрира. А накрая за отделянето на златните люспи се прави и редукция с желязо. Така полученото колоидно злато се промива и се суши. Освен чисто злато, от кондензаторите в компютърните платки, електронните и електрическите устройства Митко извлича сребро, платина, паладий и др. редки и скъпи метали. Механизмът на извличане е същият като при златото. При среброто след разтварянето в „царската вода” то се рафинира по електрохимичен път, за да се отделят от него примесите на цинк и мед.
Специалистът по извличане на благородни метали от електронен скрап обяснява, че златото, среброто и платината се използват на места, където е необходима сигурност на връзката и където не трябва да се допуска ръжда или окисляване. Такива са например корабите, подводниците и летателните машини.
„В тях на възловите места и системи задължително се използват чисто злато и платина за връзките.
Защото ако се използва мед, тя ще се окисли, връзката ще прекъсне и корабът може да потъне, а самолетът да падне на земята”, обяснява мъжът. Разбира се, от един самолет или една подводница количеството на извлечените благородни метали е в десетки и стотици пъти по-голямо отколкото от един стар компютър „Правец”. Достъпът до предназначената за скрап летателна и плавателна техника обаче не е никак лесен.
Минко разбива и мита, че в старите лампови телевизори и старите хладилници има злато и затова цигани ги изкупуват по 5 лв. бройката. „Нищо ценно няма в тях. Може да извлечете единствено мед и месинг в големи количества. А циганите ги изкупуват, за да ги продадат след това за скрап”, обяснява мъжът пред "Монитор".

Коментари

Новини Варна