IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
14:57 | 11 ноември 2014
Обновен: 05:20 | 27 април 2024

Откриха паметник на Георги Марков

Двуметровият монумент е поставен на пл. "Журналист" в София

По материала работи: Златина Добрева
Откриха паметник на Георги Марков

Паметник на писателя, публицист и дисидент Георги Марков беше открит в София по повод 85 г. от рождението му.
Двуметровият монумент е поставен на пл. "Журналист" и е дело на скулптора Данко Данков. Идеята е на Инициативния комитет "Памет за Георги Марков", чийто почетен председател е президентът (1990-1997) д-р Желю Желев, а председател - писателят дисидент Димитър Бочев.
Лично президентът Росен Плевнелиев откри паметника и отбеляза в словото си, че със своето остро перо Георги Марков се е превърнал в най-яркия пример на тежкия избор между свободата и примирението в годините, когато тоталитарната власт е била лишила българските граждани от основни човешки права и достойнство.
"Словото на Георги Марков освобождаваше духовно българите още преди рухването на комунистическия режим, доказвайки, че човешката воля и достойнство са по-силни от цяла една тоталитарна система. Той не се поколеба да каже истината за антихуманната политика на комунистическия режим и плати с живота си за това, превръщайки се в светъл пример за гражданска и човешка доблест", каза президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.
Държавният глава изрази надежда паметникът на писателя да бъде мост за следващите поколения, които да преоткриват словата и делото на писателя, за да "не се превръща България никога повече в заложник на каквато и да е тоталитарна власт".
На церемонията по откриването на паметника присъстваше и съпругата на Марков - Анабел Маркова, която припомни, че той е прекарал последните седем години от своя живот в Лондон и е вярвал, че може да пише това, което иска.
“Казваше, че никога не съжалява за това, че е отишъл на Запад, но е ясно от всичко, което написа през тези години, че той чувстваше много дълбока връзка с България”, посочи съпругата на писателя.
На церемонията по откриването на паметника присъстваха президентите Росен Плевнелиев, Желю Желев и Петър Стоянов, министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, кметът на София Йорданка Фандъкова, бившият външен министър Надежда Нейнски, общественици, съмишленици и много граждани.

Коментари

Новини Варна