IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:41 | 24 ноември 2014
Обновен: 20:55 | 27 март 2024

Армията го закъса, търси 437 офицери и 2034 сержанти и войници

Дебатите за ранното пенсиониране додедоха до масово напускане

По материала работи: Лиляна Трънкова
Армията го закъса, търси 437 офицери и 2034 сержанти и войници

Дебатите около отмяната на ранното пенсиониране на военните са довели до масово подаване на рапорти за напускане и оголване на редиците в десетки поделения в армията. Заради недостиг на военнослужещи Министерството на отбраната /МО/ обяви най-сериозното от години набиране на офицери, сержанти и войници - за 2034 души, съобщава на първа страница "Сега".
Търсят се 1592 войници. Най-много са вакантните места в Сухопътните войски - 1306, следвани от бойната авиация - 86, и флота - 77. Обявени са и свободни места за 25 гвардейци, както и за 347 сержанти.
Това става ясно от списъците, качени на електронната страница на министерството, посочва изданието.
Армията го закъса и за офицери. Точно 437 са свободните места, допълва във водещата си новина "Преса".
Под заглавие "Армията - богатство гази, а бедна си остава" "Труд" пише: Военният министър Николай Ненчев ще настоява за увеличение на бюджета за отбрана, тъй като страната ни трябва да изпълнява ангажиментите си към партньорите от НАТО и Европейския съюз.
През последните 15 години ръководствата на МО повтаряха до втръсване само едно - дайте още пари. Не се появи нито един министър, който да подходи като мениджър и да види откъде изтичат парите и откъде могат да се направят икономии. По най-прости сметки без особени усилия ежегодно армията може да пести над 150 млн. лв. Една от задължителните стъпки е войската да се отърве от ненужните дейности, излишното оръжие и техника, да разпродаде имотите си или да ги дари.
"Да се сливат цивилното и военното разузнаване в Държавна агенция за разузнаване ще бъде груба грешка", прогнозира в интервю за "Дума" Боян Чуков, експерт по външна политика и сигурност. Според него сливането ще предизвика трусове в информационната им работа, ще намали тяхната ефективност. Чуков е категоричен, че промените в сектора само отслабват националната ни сигурност. "След всяко кадрово "освежаване" и преструктуриране силовите структури губят от своята ефективност.
Част от експертите напускат, а на тяхно място идват хора, които са неподготвени, а често в интелектуален план не са и най-добрата част от обществото. Аз лично считам, че вкарването на ГДБОП в ДАНС е грешка. С постоянните реформи в силовите структури ние сриваме установения диалог със съответните звена на партньорските служби.
Те не желаят постоянно да се пренастройват в контактите си с различни български служби", аргументира се Чуков. Експертът смята, че за да има ефект комуникацията, тя трябва да върви по постоянни канали, да бъде между едни и същи наши и чужди оперативни звена.

Коментари

Новини Варна