IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
10:35 | 1 декември 2014
Обновен: 09:58 | 25 март 2024

Бизнесът е против увеличението на минималната заплата

„За работодателите всеки лев в чужд джоб е лична обида”, заяви Константин Тренчев

По материала работи: Лиляна Трънкова
Бизнесът е против увеличението на минималната заплата

Всички работодателски организации са категорично против увеличаването на минималната работна заплата и това сме го заявили и на Тристранния съвет, и в писмените си позиции. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
Той коментира решението на финансовия министър Владислав Горанов, който омекна в позицията си и заяви в неделя, че исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата ще се осъществи на два пъти по 20 лева.
„Тази година имаме очакван ръст на БВП около 1%-1,5%. Догодина се очаква около 1,8%. Имаме ръст на средната заплата 1% за изтичащата година и 1,6% за следващата. И изведнъж 13% ръст на минималната заплата”, коментира Васил
Велев.
„За работодателите всеки лев в чужд джоб е лична обида”, заяви Константин Тренчев от КТ „Подкрепа”. „Винаги сме настоявали доходите да се повишават. Всички пищят, че пада потреблението, а това е един от начините да се съживи икономиката”, коментира още Тренчев.
Според синдикатите увеличението на минималната заплата няма да засегне толкова много хора, колкото работодателите с мислят.
„Караме се за пари, които постоянно намаляват. Пари се събират от работеща икономика”,  заяви Тренчев.
„Няма как да има работеща икономика, ако има такива административни вмешателства в нея. 25 години продължаваме да си мислим, че богати можем да станем по решение на ръководството, а не с повече работа и по-малко корупция. Това е основната причина, поради която и следващата година ще продължи да се увеличава безработицата”, коментира Васил Велев.

Коментари

Новини Варна