Варна 13°
fallback
България
20:59 | 11 септември 2018
Обновен: 04:22 | 30 април 2024

Лято 2018 приключва изключително успешно, според министъра на туризма

По думите на Ангелкова, въпреки дъждовете в началото на юли, над 2,8 млн. чужденци са посетили страната ни

По материала работи: Борис Проданов

Летният сезон се развива много успешно, вече започнахме подготовката за следващата година. За първите седем месеца на 2018 г. у нас са пребивавали над 5.2 милиона чужди туристи, което е близо 7 процента ръст спрямо същия период на миналата година. Това е заявила в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, която е открила работна среща с контролните органи, туристическия бранш и местната власт преди края на сезона, съобщиха от пресцентъра на МТ.

По думите на Ангелкова, въпреки дъждовете в началото на юли, над 2.8 милиона чужденци са посетили страната ни за периода юни-юли, което е ръст от 3.6 на сто. Над 1.3 млрд. евро са приходите от международния туризъм за първото шестмесечие на годината, което е 9.7 процента ръст спрямо същия период на 2017 г. Трета поредна година България отчита рекордни статистики в туризма, което според Ангелкова означава, че страната ни се утвърждава като дестинация с устойчив напредък. 

Ангелкова е цитирала и данни на Евростат, според които през май 2018 г. България е на второ място по ръст на нощувките от чужденци в местата за настаняване сред всички държави от ЕС спрямо същия месец на 2017 г. Първа е Хърватия с увеличение от 43 процента. По междинна оценка на Европейската туристическа комисия за първите няколко месеца на 2018 г. страната ни се представя много успешно на пазарите Великобритания и Франция. През юни 2018 г. България отчита над 3.1 млн. нощувки на чужденци в местата за настаняване, което е по-добре от Чехия, Швеция, Белгия, Полша, Норвегия, Унгария, Дания и др. 

България е отбелязана като една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в ЕС. По предварителни данни за периода 2015-2017 г. страната ни е на първо място по ръст на нощувките от чужденци в местата за настаняване сред всички държави от общността, които са подали данни, е посочила министър Ангелкова. Тя е акцентирала и върху издигането на туризма като национален приоритет, формиращ над 11 процента от БВП.

 

Още по темата: Министър Ангелкова: Прекратяваме концесии или наеми на морски плажове

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback