IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:22 | 7 януари 2015
Обновен: 12:25 | 7 май 2024

Картините на Цветан Василев били незаконни

Ще ги конфискуват

По материала работи: Златина Добрева
Картините на Цветан Василев били незаконни

Картините на Цветан Василев, които бяха открити в трезора на КТБ, не са регистрирани. Това прави колекцията незаконна и заради това платната ще бъдат конфискувани в полза на държавата. Това обяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пред Нова телевизия. Той посъветва задочно банкерът да дари картините, които така или иначе ще загуби.
Адвокатът на Цветан Василев - Менко Менков, обаче беше категоричен, че първо трябва да се изясни чия е собствеността на картините и дали те попадат под ударите на закона. Той разкритикува прокуратурата за начина, по който е иззела платната и ги е транспортирала.
20 картини от колекцията на Цветан Василев бяха взети от трезора на КТБ вчера и приети в Националния исторически музей. Акцията по изнасянето им продължава и днес, а общият брой на картините е около 300, стана ясно от думите на Божидар Димитров. Той информира, че сред картините, които той е приел, има и подаръци, което личало от картичките към тях – от Игор Марковски и Ирена Кръстева. Сред експонатите имало и златни монети.
Професорът обясни, че първоначално картините е трябвало да бъдат транспортирани до Националната художествена галерия. Експерти, които придружавали произведенията на изкуството, обаче не харесали условията и заради това картините били изпратени за съхранение в НИМ.
„В случая има нарушен приет преди две години текст в закона, в който се казва, че всяка колекция, а това е безусловно колекция от над 300 картини, трябва да бъде регистрирана“, каза професор Димитров. Той беше категоричен, че тези картини не са регистрирани нито от страна на Цветан Василев, нито от страна на КТБ.
Директорът на НИМ разясни, че декларирането става лично с писмена декларация от страна на собственика. „Това тепърва не може да се направи. В нарушение на закона е, ще има дело и картините ще се конфискуват в полза на държавата. Затова г-н Рашидов, негово е изявлението, каза, че те ще бъдат дадени на Българския Лувър“, каза Димитров. Той призова Василев да направи „доброзорно“ дарение – дарение от зор.
Адвокатът на Цветан Василев разкритикува начина на изземване на картините. Той обясни, че това е станало с протокол за доброволно предаване от страна на квесторите. Според протокола нямало данни на изземването да са присъствали експерти и вещи лица по културно и историческо наследство, което било задължително.
Освен това било недопустимо картините да се транспортират с камионче за хамалски услуги. „Защо с това камионче са се размотавали из София. Какво се е случило с картините от 12.30 часа до 15.30 часа, когато са отишли в Националния исторически музей. Вие сигурни ли сте, че в НИМ са оригиналните платна?“, попита адвокатът.
„Не е установено и чия собственост са картините, дали всички са на Цветан Василев“, каза още той. Менков допусна, че в трезора на КТБ може да са съхранявани и картини на клиенти на банката.
Защитникът разказа, че е говорил с банкера след акцията в КТБ. И мнението на двамата е, че с нея се опитва да се отклони общественото внимание от ставащото с КТБ.
Менков съобщи, че банкерът все още е в Сърбия и чака делото за екстрадиция. Според местните закони нямало срок, в който това да стане, а и адвокатурата на Сърбия била вече 4 месеца в стачка.
По повод стойността на картините на бившия шеф на КТБ реставраторът Емил Чушев обяви пред БНТ, че те не представляват културна ценност според действащия закон за културното и историческото наследство. Текстовете в него изискват платната да са на стойност над 300 000 лева и да са на възраст над 50 години. Според Чаушев нито една от картините на Василев не отговаряла на това изискване.
Той обясни, че най-скъпото платно, което успял да види от изнесените, било на Мърквичка. По негова оценка то струвала между 40 000 лв. и 50 000 лв.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна