IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
15:09 | 6 февруари 2015
Обновен: 23:57 | 19 април 2024

Оръжие на Панайот Волов се оказа в НАП-Русе

Пушката е образец от 1866 г.

По материала работи: Златина Добрева
Оръжие на Панайот Волов се оказа в НАП-Русе

Пушка "Ремингтън", за която се предполага, че е принадлежала на един от главните апостоли на Априлското въстание Панайот Волов, е при приходните инспектори в сектор "Продажби" в офиса на НАП в Русе и Историческият музей в град Полски Тръмбеш иска да я прибере, съобщават от офиса на агенцията в дунавския град.
Експертите от сектор "Продажби" в Русе, които са специализирани в разпореждането с вещи, преминали в държавна собственост, съвместно с колегите си от дирекцията във Велико Търново, ще проучат всички възможности легендарната пушка "Ремингтън" да се нареди сред реликвите на национално-освободителната ни борба.
Оръжието е образец от 1866 г., което според Закона за културното наследство, го определя като културно-историческа ценност и за него има недокументални сведения, че е служило на войводата, пише dnes.bg.
През 2013 г. то е иззето от полицията в досъдебно производство, но след смъртта на разследваното лице е останало за съхранение от РПУ - Полски Тръмбеш, заедно с револвер "Булдог" от същата епоха.
На този етап продължава проучването на сведенията, че пушката е на Панайот Волов и евентуалното доказване на нейната принадлежност значително ще повиши историческата й стойност, отчитат от НАП-Русе.
Както е известно, Панайот Волов е главен апостол на Четвърти Панагюрски революционен окръг с помощник Георги Бенковски, на когото по-късно отстъпва водачеството.
След потушаването на въстанието в Панагюрище, Волов продължава битките в Северна България, където при пресичане на река Янтра до град Бяла загива.

Коментари

Новини Варна