IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
20:25 | 6 февруари 2015
Обновен: 20:15 | 25 април 2024

Всеки втори младеж нямал два зъба

От около 2 400 000 пенсионери в България минимум 1 000 000 се нуждаят от зъбни протези.

По материала работи: Деян Михайлов
Всеки втори младеж нямал два зъба

Всеки втори българин между 22 и 24 години има извадени поне два постоянни зъби, броят на извадените зъби с възрастта се увеличава, като при възрастовата група на 60-67 годишните липсващите зъби са вече 17. Това съобщи днес в Плевен д-р Борислав Миланов, председател на националното ръководство на Българския зъболекарски съюз, предаде БТА, цитирана от Днесбг.

Децата до 7-годишна възраст средно статистически имат до 4 кариеса в устата, до 11-годишна възраст - по 7 кариеса средно, а всяко четвърти млад човек, навършил 18-години, вече има изваден поне един зъб.

Това са стряскащи данни и всичко е следствие на нелечението на кариеса и неговото усложнение, коментира медикът. Той се позова на актуални данни за страната от октомври м.г. от дисертационен труд на д-р Бойко Бонев.

По думите му БЗС има идея как за период от пет години да бъде извършено зъбно протезиране на нуждаещите около 1 милион възрастни хора у нас.

Той поясни, че от около 2 400 000 пенсионери в България минимум около 1 000 000 се нуждаят от зъбни протези.

Тази дейност в момента не е сред тези, за които може да се получи финансова подкрепа, поясни д-р Миланов. Готови сме да предложим вариант, като се разпредели необходимата сума в рамките на 5 години, да изработим протези на старите хора, допълни той.

Стоматологът посочи, че при стартирането на дейността на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ са отделяни от бюджета й около 9 на сто за дентална медицина. В момента се отделят около 4,3 на сто, посочи д-р Миланов.

 

 

Коментари

Новини Варна