IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
11:47 | 7 февруари 2015
Обновен: 14:16 | 16 април 2024

Свлачище блокира Кресненското дефиле

Затрупани са и двете ленти на международния път Е-79

По материала работи: Златина Добрева
Свлачище блокира Кресненското дефиле

Свлачище отново блокира Кресненското дефиле при местността Османска чешма, в близост до Симитли.
От 9 часа тази сутрин са блокирани и двете ленти на международния път Е-79, предаде БГНЕС.
Паднали са около 10 куб. м скална маса. Трафикът не е спрян, но е силно затруднен и се налага служители на КАТ да пропускат движещите се коли на етапи през наводнената отбивка на пътя.
На същото място, към 19 часа снощи, отново се свлече скална маса. Пътят бе почистен, но тази сутрин инцидентът се повтори. Десният скат на пътя, в посока Кресна, е опасен. Скалите са се напукали и е възможно той да се свлече изцяло. На мястото на инцидента пристигна и директорът на ОПУ инж. Христо Атанасовски. Очаква се да пристигне и областният управител, за да се вземе решение какви мерки ще бъдат предприети. На този етап свлачището все още не се почиства от пътно-поддържащата фирма поради опасност от ново свличане.
Тази нощ свлачище от камъни, кал и дървета затвори и пътя от Благоевград за курортната местност Бодрост и ски пистата "Картала". Движението към курорта и обратно е невъзможно. Очаква се свалчището да бъде разчистено по-късно днес.
БГНЕС припомня, че на 24 октомври миналата година 30-метров участък от високата 5 метра подпорна стена се срути в река Градевска и пропадна част от дясната пътна лента на 15-я километър на пътя след Симитли в района на т. нар. "Маревско" свлачище. Последва 40-дневен ремонт, а след приключването му участъкът от свлеклия се път буквално е "занитен" с над 150 вертикални отвори, армирани и бетонирани и стъпили върху здрава основа.

Коментари

Новини Варна