IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
15:12 | 28 февруари 2015
Обновен: 01:19 | 25 юли 2024

В Свиленград почетоха Васил Левски

Отбелязана беше 142-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата

По материала работи: Борис Проданов
В Свиленград почетоха Васил Левски

„Защо Васил Левски - този ненадминат в своето величие българин, посвети живота си на отечеството? Направи го, защото вярваше в промяната, в упоритата, последователна работа, която рано или късно ще донесе по-добро бъдеще на народа ни. И не просто вярваше, а вървеше напред, показвайки пътя.


Дълбок поклон пред паметта на Апостола, който ни показа какво означава да си свободен и да си готов да се жертваш за отечеството си.”
Тези думи бяха част от словото, посветено на 142-ата годишнина от гибелта на Апостола, представено от доктора по история Стефан Димитров, уредник в Историческия музей на Свиленград.


Днес пред бюст-паметника на Левски в града се състоя общоградско поклонение, организирано от общината и читалище „Просвета-1870”. Историкът припомни, че на 11 декември 1868 г. и на 1 май 1869 г. Левски предприема две обиколки из страната и изгражда революционни комитети в Северна и Южна България. Посещава и Свиленград. Тук той се среща с местни патриоти и при второто си идване през август 1871 г. създава таен революционен комитет с председател Станко Разбойников и членове Димитър Новаков, Стоян Попмарков, Димитър Палазов, Петър Станчов и други, общо 25 души.


Заупокойна молитва отслужи отец Георги. Венци и цветя на паметника поднесоха представители на всички партии и институции в града.

Коментари

Новини Варна