IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
12:36 | 20 април 2020
Обновен: 13:47 | 17 април 2024

5G не е заплаха за човешкото здраве

България налага строги мерки за защита от нейонизиращи лъчения

По материала работи: Пламен Янков
5G не е заплаха за човешкото здраве

„България е от държавите, която е с много по-рестриктивни мерки от наложените от Международния комитет за защита от нейонизиращи лъчения", каза доц. Даниела Илиева от Фондация "Право и Интернет" по Bloomberg TV Bulgaria.


Екипът на Фондацията работи от 20 години в сферата на телекомуникацията. Илиева обясни, че този комитет дава препоръчителни лимити, а България има още по-ограничаващи. България е от държавите, които се грижат за евентуални неприятни ефекти върху човешкото здраве.


"Експертите ни казват, че няма заплаха за човешкото здраве, защото радиочестотният спектър, в който ще се използват 5G технологиите, няма да бъде по-различен от този, който се използва и за досега съществуващите технологии". Според нея основната полза, която 5G ще осигури, е по-значимият пренос на данни. "Сега всички виждаме проблемите от претоварването на мрежите", уточни Илиева.


"5G е мрежа не се различава по нищо от сега съществуващите мрежи. Тя е едно надграждане и не е заплаха за човешкото здраве", категорична е доц. Даниела Илиева.


Четете още: Летен туристически сезон може да няма

Коментари

Новини Варна