IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:07 | 29 март 2015
Обновен: 20:49 | 16 април 2024

Прокуратурата ще разваля всякакви сделки

Промени в Гражданскопроцесуалния и Наказателнопроцесуалния кодекс ще бъдат внесени до дни в парламента

По материала работи: Лиляна Трънкова
Прокуратурата ще разваля всякакви сделки

Прокуратурата да има право да завежда дела за разваляне на всякакви сделки, включително и между частни лица. Това ще става, ако има заплаха за националната сигурност, ако произходът на средства е неясен или със сделката се накърнява общественият интерес.

На прокурорите ще се даде право и за разследване на физически лица, свързани със спорна сделка. В изключителни случаи главният прокурор може да спре финансова операция или сделка с имущество, както и действията, свързани с тях, за срок до 3 работни дни.

Такива промени в Гражданскопроцесуалния и Наказателнопроцесуалния кодекс са изготвени и ще бъдат внесени до дни от ГЕРБ в парламента.

Текстовете имат за цел да спрат разграбването на активи от Корпоративна търговска банка /КТБ/, съобщава "24 часа". Конкретният повод е обявената продажба на БТК, военните заводи "Дунарит" и "Авионамс" на мултиплексите НУРТС и "Фърст диджитал" и на агенция "Гарб". Компаниите са купени с кредити от КТБ, а във вторник стана ясно, че мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев ги е продал на офшорката LIC33. Пиер Луврие, белгиец с руски паспорт и представящ се за собственик на LIC33, обяви, че е купил шестте компании за 1 евро и ангажимент да плати задължения за 900 млн. евро.

В петък премиерът Бойко Борисов заяви, че текстовете вече са изготвени след среща в четвъртък с главния прокурор Сотир Цацаров. /БГНЕС

Коментари

Новини Варна