IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
15:46 | 29 март 2015
Обновен: 06:07 | 20 април 2024

Съдът и сивата икономика - проблеми №1 според Борисов

Вкарали закона за КТБ заради силния нюх на премиера

По материала работи: Лиляна Трънкова
Съдът и сивата икономика - проблеми №1 според Борисов

Най-големият проблем в страната е сивата икономика, която генерира корупция. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на партиен форум.

По сметките на Борисов нелегалният бизнес генерира до 2 млрд. лв. "Това убива родното производство, като вкарват китайско месо", допълни още премиерът.

"Няма сфера, в която да не са работили схеми. Сега съм ги разделил на бригади от данъчни, митничари, полицаи, прокурори и други по различни теми - захар, месо, цигари, петрол. В най-студените дни - месец януари, с 30 процента се вдигна консумацията на бира. Огромни пари започнаха да излизат на светло във всяка една сфера", коментира още министър-председателят.

Той беше категоричен, че тази работа няма да е кампанийна и няма да спре след два-три месеца. "Докато не минем 1,2 млрд. лв., няма да спра да ги изпитвам всяка сряда какво правят и ще правят, заяви Борисов. Той се ангажира още със свалянето на дефицита на 2,8 на сто, събиране на повече приходи, защита на родното производство.

"Не се подвеждайте по Румъния", призова Бойко Борисов. По думите му България е правила това, което сега става в северната ни съседка, поне три пъти - бяха арестувани министри, премиери дори - Стефан Софиянски, вследствие на което се оказаха чисти.

"Ние трябва да гледаме какво е в Германия, в Холандия, в тези държави с улегнала демокрация, където върховенството на закона е безапелационно", мотивира се премиерът. Той отбеляза, че на държавата сега и трябва спокойствие.

Бойко Борисов коментира и казуса с КТБ. По думите му в момента в Народното събрание депутатите се отнасят популистки. "Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон за КТБ и още нямаме синдик. Има, благодарение на Закона, но решение на съда няма”, каза още той.

Премиерът припомни, че за първите три месеца на годината приходите за държавата са над 820 млн. лв. "Към март месец имаме 145 млн. лв. излишък в бюджета”, посочи Борисов и изрази надежда, че към края на годината ще имаме над 1 млрд. лв. излишък.

"Южен поток" щеше да стане, но неговият малшанс беше, че попадна на правителството на Орешарски, на тези лакомници, които решиха по брутален начин да излъжат и руснаците, и европейците, но нито едните са лесни за лъгане, нито другите, коментира Борисов.

По отношение на готвените протести заради отлив на руски туристи премиерът Борисов заяви, че няма официално решение на руското правителство или инструкция да не идват в България.

Борисов прогнозира още, че дефицитът ще бъде 2,8%.

Санкциите, наложени от и на Русия, също бяха коментирани от министър председателят. Той беше категоричен, че те трябва да отпаднат, тъй като се използват като инструмент за натиск. Борисов заяви, че страната е евроатлантически насочена. "Лоялен член сме на НАТО и ЕС. Не може да се радваме, че има война и санкции", заяви още Борисов.

 

Коментари

Новини Варна