IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
17:00 | 15 ноември 2020
Обновен: 19:01 | 25 юли 2024

Здравният министър: Опасно е лекарства в хранителните вериги

В Шумен откриват още легла в Психодиспансер и Бивша белодробна болница

По материала работи: Слав Велев
Здравният министър: Опасно е лекарства в хранителните вериги

Снимка: Труд

 

"Нека да бъдем предпазливи по извършване на промени в здравеопазната система по време на криза", така здравният министър проф. Костадин Ангелов отговори при посещението си в Шумен на предложението на БЛС в хранителните вериги да се появят лекарства, които се продават без рецепти, предаде Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен. Да, такава практика съществува по света, потвърди министърът на въпроса на "Труд", но обясни, че има едно "но". Сред тези медикаменти има такива, които са опасни за живота и здравето на хората. Може да звучи странно, но дори при прекаляване с парацетамол се стига и до смърт от остра чернодробна недостатъчност. Използването на аспирин също може да има фатален изход при хора със сериознии заболявания. "Сега е време за солидарност, време е за стягане на цялата система, за пълно разбиране на мерките и работа на всички като един екип", призова министърът.

Проф. Ангелов каза, че е притеснен от факта, че макар и усещащата се напоследът дисциплина и надделяване на разума, все още много хора не вярват във вируса и ходят на масови събирания.

Другото притеснително е, че хората масово пият антибиотици и се самолекуват. Така, когато стигнат до болница, няма с какъв друг антибиотик да бъдат лекувани. "Много е опасно това, хора спрете да използвате антибиотици или други препарати, като самолечение! Те няма да ви помогнат, напротив ще създадем мултирезистентни щамове, които след време няма да можем да контролираме и ще имат тежки последици за живота на хората след време", призова лекарят.

Министър Ангелов посети МБАЛ Шумен, в която се лекуват 235 пациенти с коронавирус и бе категоричен, че ситуацията е изключително сериозна, натискът върху лечебното заведение е голям, капацитетът на болницата е запълнен, а директорът д-р Димитър Костов е направил всичко възможно.

 

Затова ще бъдат разкрити 23 легла в шуменския филиал на Държавната психиатрична болница. Сестрите, които са там, ще останат, също и лекарите, но ще бъдат консултирани от специалисти от МБАЛ. Още 45 легла ще бъдат разкрити и в бившата Белодробна болница в Шумен, където ще бъде извършена профилактика на съществуващата кислородна инсталация.

 

Министърът обясни, че се създава организация за осигуряване на жилища или стаи в хотели за стажант лекари, които искат да се включат в битката срещу коронавируса.

 

Относно коментарите за "зелените коридори" в аптеки и магазини, министърът призова да се прояви разбиране: "Съгласете се, че в състояние на криза, когато хора губят живота си, лекари се заразяват и умират, трябва да има ограничения и трябва да проявим разбиране".

Коментари