IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
14:45 | 27 ноември 2020
Обновен: 16:41 | 20 април 2024

Разнобой в кабинета по водна криза! Борисов, Аврамова, Танева, а и Димитров отговарят: Няма да има, предприемат се мерки

Обвиненията на Ревизоро са абсолютно безпочвени, контрират колегите му в Министерския съвет

По материала работи: Слав Велев
Разнобой в кабинета по водна криза! Борисов, Аврамова, Танева, а и Димитров отговарят: Няма да има, предприемат се мерки

Водна криза няма да има, заяви пред премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Министър Димитров докладва на министър-председателя ситуацията с водоснабдяването в Бургас и мерките, които ще се предприемат в следващите месеци, за да няма проблеми, ако сушата продължава. Целта е догодина земеделските производители да получат вода в равен обем, както тази година, когато дадохме вода на всички, а е трета сушава година, обясни министърът на околната среда и водите, съобщиха от пресслужбата на министерски съвет, след днешните изяви на министърът на околната среда и водите в парламента.


„100 млн. евро имаме по Плана за възстановяване за напоителните системи“, изтъкна премиерът Борисов, като напомни, че средства и план за действие има. По думите му сега са най-подходящите месеци да се реабилитира тази част от системата, която ще позволи да се задържи водния обем от предстоящите зимни месеци. Министър-председателят посочи, че единственият му упрек към министър Димитров е, че не му е докладвал по темата още на правителственото заседание в сряда.


В рамките на срещата министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви пред премиера Борисов желание заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията. Министър-председателят Борисов заяви, че чака министър Димитров да направи предложения относно назначаването на заместниците си

Регионалният министър Петя Аврамова обвини колегата си министъра на околната среда и водите Емил Димитров в хаотични разсъждения за водни проблеми на страната. Екоминистърът представи по-рано днес пред парламента ситуацията с водните ресурси на страната и изрази притеснение, че водната криза във втория ни по големина морски град Бургас ще го направи „Перник 2“.

 

„Емил Димитров хвърля хаотични разсъждения. Докато ние работим върху темите, които вълнуват българските граждани, някои се упражняват в театрални постановки“, изтъкна в пленарна зала Аврамова. Тя не приема изнесеното от екоминистъра като обвинение, за разлика от колегата си земеделски министър. Аврамова уточни, че язовир “Камчия” е язовир, който захранва голяма част от Източна България.

 

“Всички знаем, че язовирът захранва двата големи града Бургас и Варна. Във връзка с намаления обем на водата в язовир „Камчия“ през месец октомври внесох в Министерски съвет мой доклад на оперативно заседание, в който предложих язовирите “Порой” и “Ахелой” да бъдат обособени като резервни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване”, напомни регионалният министър. Тя коментира, че за тази цел във ведомството ѝ очакват доклад от експертите на МОСВ, за да могат да обосноват изразходването на 60 млн. лв. с цел свързването на язовирите “Порой” и “Ахелой” с язовир „Камчия“. Въпреки липсата на доклад от подчинените на министър Емил Димитров, Аврамова увери депутатите, че регионалното министерство прави технически разчети и обследва язовирите. Тя призова министър Димитров, който управлява водите в България, ако смята, че Бургас е в бедствено положение и че трябва там да бъде положен подхода в Перник, да внесе в Министерския съвет предложение за обявяване на бедствено положение в Бургас.


Обвиненията на министър Емил Димитров са абсолютно безпочвени, посочи в пленарна зала министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на предупрежденията за водни проблеми в страната през 2021 г. от страна на екоминистъра.

 

„Във връзка с изготвянето на Националния план за възстановяване, министерството с подкрепа на абсолютно всички браншови организации в тази посока, предложи на Министерски съвет цялостна рехабилитация на държавната „Напоителни системи“, изтъкна земеделският министър.

 

Танева коментира, че в понеделник е говорила в чисто човешки план с министър Димитров в продължение на 50 минути и отдаде афекта му на това, че е преболедувал коронавирусната инфекция.

 

„Ние сме колеги, винаги сме имали пряка комуникация, понякога малко затруднена. Изключително съжалявам, че трябва да влезем в това ниво на комуникации и тези наши комуникации, които винаги са били в оперативен план, да стават в момента чак през пленарна зала. Когато за първи път разбрах, че той е преболедувал COIVD-19 беше наистина много разстроен, проведохме един много дълъг разговор, може би над 50 минути, беше много афектиран в началото в чисто човешки план за заболяването и за грижите по възстановяването му”, каза Танева.

 

„И дума не може да става за някакви заплахи. Да, ние сме в тежко време. Пандемия. Всеки преминава през изпитания, чувства недостатъчна грижа за себе си, но трябва да осъзнаваме отговорността на позициите, които заемаме“, посъветва колегата си Десислава Танева.

 

По отношение на твърденията за война с МРРБ на министър Димитров тя подчерта, че за първи път чува такава теза.

 

„По принцип Министерството на земеделието винаги има по-скоро различна визия с Министерство на околната среда, но не и с Министерството на регионалното развитие. Нещо повече, има решение и доклад от оперативно заседание на кабинета от 13 октомври, в което земеделското министерство е подкрепило вариант за решение по отношение на водоснабдяването на Бургас. Всичко, което е трябвало да бъде направено от нашата система по тези въпроси, е направено“, завърши министър Танева.

Коментари

Новини Варна