IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
12:25 | 16 декември 2020
Обновен: 13:20 | 27 април 2024

Кабинетът отпусна 1 000 000 лв. за ремонт на Окръжна болница във Варна

Средствата ще са за реновиране на фасадата на терапевтичния блок на лечебното заведение

По материала работи: Слав Велев
Кабинетът отпусна 1 000 000 лв. за ремонт на Окръжна болница във Варна

Допълнително финансиране от 1 млн. лева получава и МБАЛ „Св. Анна“ във Варна, реши правителството на днешното си заседание.

Средствата ще са за реновиране на фасадата на терапевтичния блок на лечебното заведение.


Близо 100 млн.лева отпусна правителството за дейността на лечебните заведения, които осигуряват над 50% от легловия си капацитет за лечението на пациенти с COVID-19, за ремонтни, строителни дейности и нова апаратура в големи болници.

„Всичко, което правим, правим го за докторите и за хората“, заявил премиерът Бойко Борисов.

Така по бюджета на здравното министерство са били одобрени допълнителни 65 млн. лева, като 50 млн. лева са за 55 лечебни заведения, приемащи пациенти с COVID-19, и готови да осигурят над 50% от легловия си капацитет за заболелите от новия вирус.

Останалите 15 млн. лева от сумата са за купуването на бързи антигенни тестове за диагностика на българските граждани.

С постановление на МС пък е бил увеличен капиталът на болница „Пирогов“ с малко над 14,99 млн.лева. Средствата са за строително-монтажни работи и за купуване на медицинско и немедицинско оборудване за нуждите на лечебното заведение.

„В рамките на няколко години този символ на българската медицина и за българите – „Пирогов“, беше реновиран клиника по клиника. Това, за което настояваха хирурзите, сега ще го има - нови най-модерни операционни“, подчертал Борисов. Шефът на "Пирогов“ проф. Асен Балтов на свой ред изтъкнал, че благодарение на отпуснатите средства, ще бъде завършен пълният цикъл на модернизиране на най- голямата спешна болница в България. „Ще бъдат завършени мултифункционалното спешно отделениe, 7 клиники и 17 операционни зали. Приключен е и ремонтът за енергийна ефективност на всички сгради в болницата“, посочил Балтов.

Правителството отпуснало също 15 млн.лева за столичната болница „Света Екатерина“ за купуването на модерна медицинска апаратура за новопостроения блок Б.

3,5 млн.лева лева ще получи и Александровската болница за строителство, ремонт и оборудване. С финансирането част от сградите на болницата ще бъдат реновирани, предвижда се също построяването на детска градина за децата на работещите медицински екипи в района.

Средства в размер на 450 000 лева се отделят и за общинската болница в Нова Загора.

„Благодаря на всички медицински лица, които са на своя пост и в резултат броят на излекуваните започва да става повече или колкото броя на заразените, което се дължи изключително на вашите действия“, обърнал се премиерът Борисов към лекарите.

 

Коментари

Новини Варна